Hoppa till innehåll

Vårpropositionen saknar IT-politiska avtryck

IT-politiken har inte satt några större avtryck i regeringens vårproposition. Detta är kanske förståeligt eftersom arbete med regeringens Digitala Agenda pågår, liksom arbetet inom Bredbandsforum och e-Delegationen. Det ska bli mycket spännande att se de konkreta resultatet från dessa olika arbeten i kommande budgetpropositioner.

I den nya vårproposition konstateras bara lite övergripande att t ex  elektroniska – och fysiska – kommunikationer är en förutsättning för att människor skall kunna bo och verka i alla delar av landet. Och att en väl utbyggt digital infrastruktur är grundläggande för ett konkurrenskraftigt näringsliv i hela Sverige.  Behovet av en långsiktigt hållbar energipolitik betonas, liksom behovet av en effektivisering av energianvändningen.  Bra – här finns många konkreta förslag från vår bransch vi kan visa upp!

Bland de långsiktiga utmaningarna talar man också om behovet av stärkt konkurrenskraft för att möta globaliseringen, och konstaterar att onödiga handelshinder för företagsetableringar  måste bort. I detta borde definitivt ingå att t ex ta bort hinder för t ex digitala tjänster.  Regeringen kanske kan studera vad man gör i Nederländerna  – där försöker man ta fram ett helhetspaket av åtgärder för att dels stärka och anpassa upphovsrätten i den digitala världen och samtidigt ta bort gamla regler som t ex privatkopieringsersättningen på lagringsmedia.  Jag känner inte till de enskilda förslagen och kan därför varken säga bu eller bä till dem, men ett sådant helhetsinitiativ är däremot mycket lovvärt.

En annat område som regeringen konstaterar det finns utmaningar inom är utbildningssystemet. Framförallt betonas behovet av att lyfta lärares kompetens vad gäller både pedagogik och sakkunskap inom respektive ämnesområde.  Jag instämmer i detta och skulle gärna ha sett en satsning på att använda IT som pedagogiskt hjälpmedel i skolan i mycket högre utsträckning.  Teknikdelegationens utredning presenterade ett stort antal förslag för att stärka kompetensen hos både lärare och elever inom teknik, matte och naturvetenskap.  Kompetensförsörjningen är ett problem både för vår bransch och stora delar av industrin, och jag hoppas verkligen att regeringen kan läsa den utredningen en gång till och ta in några av dessa  förslag i kommande budgetprop.