Är teleoperatörer Galten Särimner?
Nyligen har auktionen på frekvenser i 1800 MHz-bandet avslutats. Den inbringade 1,35 miljarder kronor till statskassan. De tidigare auktionerna i 2,6 GHz-bandet och 800 MHz-bandet gav vardera 2,1 miljarder till statskassan. Staten har alltså totalt fått in 5,55 miljarder kronor.Dessa stora engångskostnader är bara en del av flödet av pengar från operatörerna till staten. Finansieringen av Post & Telestyrelsen kostar operatörerna cirka 250 miljoner årligen. Det finns även en så kallad beredskapsavgift som för 2010 var 100 miljoner.
Det finns ett synsätt att operatörerna tjänar så mycket pengar att det därför är helt i sin ordning att på olika sätt föra över pengar till statskassan och att detta är en evig ordning, dvs. det skulle vara någon form av axiom att teleoperatörsverksamhet alltid är oerhört lönsam.
Nu har det dykt upp ytterligare ett område där operatörerna kan komma att tappas på pengar. En utredning om vinstfördelning vid expropriation, där det finns tankar att en markägare, utöver den marknadsmässiga ersättningen, på något sätt också ska få del av köparens vinst kopplat till dennes verksamhet. Det är uppenbart att adressaten är mobiloperatörer som ju måste få tillgång till platser att resa master på och förlägga fiber .
Om detta förslag går igenom är det inte osannolikt att kostnaderna för de frivilliga hyresavtalen som finns idag går upp med närmare 35 %, vilket handlar om ca 200 miljoner.
Man får väl hoppas att alla pålagor inte kommer att innebära att Galten Särimner slaktats en gång för mycket.