Hoppa till innehåll

Programmering som kärnämne?

 

Bör programmering vara kärnämne i skolan, jämsides med svenska, matte och engelska? Hittade en film på youtube i veckan, där Bill Gates , Mark Zuckerberg m.fl. argumenterar för betydelsen av att kunna programmering. Och visst är det sant. Att lära sig programmera redan skolåldern innebär träning i logiskt tänkande, problemlösning och kreativitet. Något som torde gynna inlärning av andra ämnen och som behövs i hela livet. Dessutom skulle man få en ökad förståelse för tekniken och det skulle i sin tur troligtvis öka ungas intresse för tekniska yrken. Kanske är det hög tid för svenska politiker och beslutsfattare att höja blicken och se hur man gör och tänker i andra länder. Och vi behöver inte åka särskilt långt. Kolla bara hur man gör i Estland – där har man beslutat att alla elever mellan sju och 19 år ska lära sig att koda.

Förra veckan startades Mattekommissionen av ett antal aktörer från både näringsliv, organisationer och utbildningssystemet. Bra initiativ tycker vi, men konstigt nog blev det genast en debatt huruvida matte är viktigt eller ej. Det finns ingen som tror att vi kan få skidåkare eller fotbollsspelare i världsklass utan att ha bra träning. Och vi ska inte heller tro att vi får ingenjörer och programutvecklare i världsklass utan bra träning – och det får man när man pluggar matte. Och programmering. Det handlar helt enkelt om hjärngympa. Sedan borde förmodligen undervisningspedagogiken förbättras – exempelvis med fler IT-baserade pedagogiska verktyg – däribland ett enkelt programmeringsspråk.

Det borde ju vara självklart att programmeringen ingår i kärnämnet matte. Det gör både matten roligare och ökar förståelsen för tekniken. Det är lika viktigt att förstå IT som att kunna språk. För samtidigt som IT-utvecklare behöver mer verksamhetskunnande, så behöver andra yrkesverksamma kunskap om programutveckling och förståelse för den nya tekniken. Dessutom skulle det nog locka fler, både killar och tjejer,  till teknik-yrken. För vi behöver också de verkliga specialisterna, de riktigt vassa programutvecklarna som kan utveckla det helt nya. Det som kommer att finnas imorgon men som vi idag inte ens kan drömma om…