Betydelsen av digital kompetens blir allt viktigare i Sverige, Europa och globalt. För att möta det här behovet har Europeiska kommissionen lanserat en Kompetensagenda för Europa där ”Digital Skills and Jobs Coalition” är en av tio åtgärder. Digital Skills and Jobs Coalition Sweden utgör den svenska kontaktpunkten inom ramen för detta initiativ. Idag ingår 24 organisationer i #DigitalSkillsSweden.
Digital Skills and Jobs Coalition syftar till att knyta samman alla goda krafter i unionen för att främja digital kompetens. Varje medlemsstat organiserar sig i form av nationella koalitioner där intressenter som på ett eller annat sätt verkar för främjande av digital kompetens samlas och agerar tillsammans i nationella koalitioner.
I nästa EU-budget har Europeiska kommissionen föreslagit att investera 9,2 miljarder euro i det nya programmet Digital Europe, varav 700 miljoner euro har öronmärkts för avancerad kompetensutveckling med särskilt fokus på High Performance Computing, artificiell intelligens och cybersäkerhet.
Dessutom planerar programmet Connecting Europe Facility att finansiera en plattform på EU-nivå som stöder innovativa åtgärder för att öka digital färdigheter i Europa. Denna plattform kommer att länkas till de nationella koalitionernas aktiviteter och webbplatser.
Läs mer om Digital Skills and Jobs Coalition här.
Digital Skills and Jobs Coalition Sweden
Den 3 maj 2018 etablerades den svenska koalitionen. Verksamheten sjösättes den 29 januari 2019 och leds av en projektledare genom följande handlingsplan.
Nätverket Digital Skills and Jobs Coalition Sweden har under kort tid växt sig stort. Fler och fler organisationer inser värdet av att tillsammans arbeta med och lösa Sveriges digitaliseringsutmaningar. Idag deltar 24 organisationer i det svenska nätverket. Läs gärna mer om vilka organisationer som deltar, längre ner på sidan. Läs gärna om deras goda initiativ i ledet att främja den digitala kompetensen i såväl bredd som spets.
Det övergripande syftet med koalitionsarbetet i Sverige är att lyfta aktörers goda exempel för att främja digital kompetens, men nätverket arrangerar och koordinerar även gemensamma aktiviteter för att lyfta fram det nationella behovet av olika sorters digital kompetens inom följande fyra områden:
Digital kompetens inom hela utbildingskedjan – Digital skills in education
Digital medarbetarkompetens – Digital skills for labour force
Digital spetskompetens – Digital skills for ICT Professionals
Digital medborgarkompetens – Digital skills for all
IT&Telekomföretagen kontaktpunkt för Sverige
IT&Telekomföretagens åtar sig uppdraget att vara samordnare för den svenska koalitionen. Detta till bakgrund av att säkra kompetensförsörjningen av experter, men även för att främja digitalisering så att alla medborgare har den kunskap som behövs. Digital Skills and Jobs Coalition Sweden utgör även en nationell gemensam part i förhållande till EU och andra internationella aktörer.
Pressmeddelande #1/190129: Sverige etablerar koalition för att främja digital kompetens
Nu sjösätts Digital Skills and Jobs Coalition Sweden. Satsningen är en förlängning av det europeiska initiativet, Digital Skills and Jobs Coalition, som syftar till att främja digital utveckling och kompetens inom EU och dess medlemsstater.
– Digital Skills and Jobs Coalition Sweden är ett steg i rätt riktning för att säkra att Sverige kommer fortsätta vara i digitaliseringens framkant, säger Fredrik von Essen, näringspolitisk expert inom kompetensförsörjning, IT&Telekomföretagen.
Det finns redan en lång rad svenska aktörer som gör insatser inom det digitala kompetensområdet. Det övergripande målet med koalitionsarbetet är att ge alla dessa aktörer ett gemensamt lyft för att utveckla den digitala kompetensen hos medborgarna och säkra kompetensförsörjningen i Sverige.
– Det är reella fakta att digital kompetens saknas. Koalitionen syftar till att öka den digitala kompetensen inom flera samhällssektorer och branscher, då behovet av denna genomsyrar hela samhällsbygget, säger Fredrik von Essen.
Läs hela pressmeddelandet här.
Pressmeddelande #2/190320: Snabbt växande nätverk främjar digital kompetens i Sverige
Nätverket Digital Skills and Jobs Coalition Sweden har under kort tid vuxit sig större. Fler och fler organisationer inser värdet av att tillsammans arbeta med och lösa Sveriges digitaliseringsutmaningar.
– Det snabbt växande nätverket är ett kvitto på många aktörers oro över den låga digitala kompetensen i samhället och över den snäva debatten om Sveriges digitalisering. Jag ser ökad digital kompetens som en av nycklarna till ett jämställt samhälle och en inkluderande arbetsmarknad, säger Malin Påhls Hansson, projektledare Digital Skills and Jobs Coalition Sweden.
Digital Skills and Jobs Coalition Sweden utgör den svenska delen i ett större initiativ på EU-nivå. Sverige har i förhållande till övriga medlemsstater varit sena på att samordna samhällets aktörer kring digitalisringsutmaningen. Ska Sverige uppnå målsättningen i regeringens digitaliseringsstrategi – att bli bäst i världen på att använda sig av digitaliseringens möjligheter – måste detta göras på en jämställd och inkluderande grund.
– Vi vill se tydliga politiska reformer som säkerställer digital kompetens för alla medborgare på ett tillgängligt och inkluderande sätt – under hela utbildningskedjan, genom hela yrkeslivet, fram till ålderns höst. Behovet av det livslånga lärandet tar inte slut efter studenten, säger Malin Påhls Hansson.
Läs hela pressmeddelandet här.
Pressmeddelande #3/231013: Lansering av plattform för att främja digital kompetens
Idag lanserar TechSverige ”Digital Skills and Jobs Platform, Sweden” – en unik plattform som är en del av ett omfattande EU-initiativ för att främja digital kompetens och inkludering i Sverige och hela Europa. Plattformen ska utgöra det centrala navet för alla som söker kunskapsutbyte eller information om aktiviteter, insatser och utbildningar med målet att stärka sin egen eller andras digitala kompetens. Sverige är en av 21 medlemsstater inom EU som har lanserat sin nationella plattform.
”Digital Skills and Jobs Platform, Sweden”, är en samlingspunkt för alla som vill hitta inspiration, goda exempel och erfarenheter om många av de initiativ som tas, i Sverige och Europa, för att främja digital kompetens. Plattformen gör det också möjligt att hålla sig uppdaterad om de senaste aktiviteterna, utbildningarna och finansieringsmöjligheterna inom området. Genom att förena medborgare, ideella organisationer, företag och beslutsfattare på plattformen är ambitionen att främja samarbete och kunskapsutbyte.
– Vi är glada över att kunna presentera den svenska plattformen och många av de imponerande insatser som redan görs för att främja digital inkludering och stärka den digitala kompetensen i samhället. En betydande utmaning som vi står inför idag är att information om olika initiativ ofta är spridd mellan olika aktörer, vilket kan riskera att förhindra och fördröja den digitala utvecklingen. Genom att samla dessa initiativ på plattformen ökar vi möjligheten till kunskapsutbyte, partnerskap och nytänkande, säger Ana Andric, näringspolitisk expert inom kompetensförsörjning på TechSverige.
Tillsammans med aktörer inom Digital skills and jobs coaliation, har TechSverige drivit utvecklingen av den svenska plattformen. Nu inbjuder vi alla som är intresserade att utforska Digital skills and jobs platform, Sweden och engagera sig och bidra till arbetet med att främja digital kompetens.
Plattformen presenterades under ett webbinarium arrangerat av TechSverige, i samband med den nationella temadagen Digitalidag. I eventet deltog Ana Andric, näringspolitisk expert, TechSverige, Lina Cronquist, projektledare, Digitalidag, Anna Broeders, Talent & Community manager, Linköping Science Park, Robin Vetter, Community manager, Internetstiftelsen och Josef Lannemyr, projektledare, Tillväxtverket.
Se sändningen i efterhand här: https://youtu.be/LAYjRzNmdeo?si=RqKx5eHgYaIaGyqs
Besök plattformen här: https://digitalskillsjobs.se/
Pressmeddelande #4/240220: Samhällsutvecklingen kräver satsningar på digital spetskompetens
Under ett välbesökt seminarium i Näringslivets Hus, lyftes viktiga frågor kring Sveriges och techbranschens växande behov av techkompetens. Eventet, som arrangerades med fokus på den senaste rapporten från TechSverige, belystes ett akut behov av specialister inom tech – med en prognos som pekar på ett årligt behov av 18 000 specialister fram till 2028. Kompetenser inom inom AI och cybersäkerthet lyftes särskilt fram.
– Det är kritiskt att vi agerar nu för att säkerställa kompetensförsörjningen och för att techbranschen ska fortsätta bidra till svensk ekonomi, välfärd och klimatomställning, säger Ana Andric.
Panelen bestod av representanter från TechSveriges medlemsföretag som diskuterade utmaningarna och åtgärder som krävs för att stärka kompetensförsörjningen.
Ana Andric lyfte också betydelsen av att arbeta med kompetensförsörjningen på bred front och lyfter initiativet Digitals Skills and Jobs Platform Sweden. En plattform som är en del av ett omfattande EU-initiativ för att främja digital kompetens och inkludering i Sverige och hela Europa.
– Plattformen utgör ett centralt nav för alla som söker kunskapsutbyte eller information om aktiviteter, insatser och utbildningar med målet att stärka sin egen eller andras digitala kompetens. Sverige är en av 21 medlemsstater inom EU som har lanserat en nationella plattform.
Pressmeddelande #5/240315: Kampanj för att få fler att söka sig till tech
TechSverige lanserade 2022 kampanjen Addera tech. En informationssatsning för att få fler att ta steget till ett yrke inom tech. Nu är kampanjen åter igång.
Techsektorn är idag en motor för att sysselsättning, tillväxt och klimatomställning i Sverige och världen. Det ökande behovet av specialister inom tech är dock en stor utmaning. Årligen kommer det att behövas ytterligare 18 000 techspecialister i Sverige fram till 2028.
– Med kampanjen vill vi visa på alla de möjligheter som finns och vägar in till de nya techjobben, säger Ana Andric.
Kampanjen återlanseras i samband med att högskolan öppnar för ansökningar till höstens utbildningar.
Ana Andric lyfter också Digital Skills and Jobs Platform Sweden, som kompletterar Addera tech-sajten med mer information, ur både ett nationellt och europeiskt perspektiv om utbildningsvägar, finansieringsmöjligheter och annat som rör digitaliseringen och dess möjligheter vad gäller arbete och utbildning.
Pressmeddelande #6/240304: Kompetensbehoven inom tech i fokus hos Linköping Science Park
TechSverige och Svenskt Näringsliv besökte Linköping Science park för att presentera den nya rapporten om framtidens behov av specialister inom tech. Rapporten visar på behovet i såväl techbranschen som resten av näringslivet och offentlig sektor.
Tech har fått en allt större betydelse för ekonomin, jobben och för en hållbar samhällsutveckling. God tillgång till och hög nivå av techkompetens är avgörande för Sverige. Det är en förutsättning för hela näringslivets konkurrenskraft och för att skapa tillväxt, klara välfärden och klimatomställningen.
TechSveriges näringspolitiska expert Ana Andric lyfte fram rapportens slutsatser:
– Bristen på techkompetens är en av de största utmaningarna för att utveckla och tillhandahålla nya innovationer och lösningar som efterfrågas av både näringslivet och samhället i stort. Enligt vår rapport kommer det att saknas 18 000 personer årligen fram till 2028.
Ana Andric menar att det kommer att krävas många och olika initiativ och satsningar för att säkra framtidens kompetensförsörjning.
– TechSverige och branschen gör många satsningar, däribland sajten Addera tech, där information om techjobben och vägarna dit sammanställts. Initiativ som Digitals Skills and jobs platform är också viktiga. På plattformen samlas information, ur både ett nationellt och europeiskt perspektiv om utbildningsvägar, finansieringsmöjligheter och annat som rör digitaliseringen och dess möjligheter vad gäller jobb och utbildning.
Vi deltar i #DigitalSkillsSweden!
Dataföreningen
Dataföreningens vision är en digitalisering som stärker människor, näringsliv och samhälle. Vår vision är ett hållbart, demokratiskt och humanistiskt samhälle, där digitaliseringen ger alla möjlighet att påverka och förbättra sina liv. Genom att stärka individers digitala förmåga i såväl privat- som yrkesliv, stärker vi också företag, organisationer och samhälle.
Dataföreningen uppnår visionen genom att vara en oberoende plattform för lärande och för att sammanföra människor i utbyten av erfarenheter. På plattformen finns bland annat högre vidareutbildningar, certifieringar, kompetensnätverk, premiumnätverk, korta kurser och studiegrupper i olika former.
Läs mer på dataforeningen.se
Digitaliseringsrådet
Digitaliseringsrådet har inrättats av regeringen för att driva på digitaliseringen i Sverige. Vi följer utvecklingen och hjälper regeringen med strategiska analyser.
Digitaliseringsrådet leds av regeringens digitaliseringsminister och består av tio ledande experter och ett kansli.
Läs mer på digitaliseringsradet.se
Företagarna
Företagarna företräder över 70 000 företagare och har 250 medlemsföreningar. Vi erbjuder nätverk, kunskap och praktisk hjälp samt driver utvecklingen för ett bättre företagarklimat, så att företagare får rätt förutsättningar för att kunna utveckla sin verksamhet och nå sina mål.
Digitalisering innebär fantastiska möjligheter för Sveriges småföretagare att göra stora vinster med framtidens affärsmodeller. E-handel, crowdfunding och sökordsoptimering är bara några av de bitar som ritat om marknaden de senaste åren. Företagarna ser väldigt positivt på utvecklingen och arbetar för att småföretagare ska kunna ta del av alla de fördelar som digitalisering skapar kopplat till kompetensutveckling och matchning.
Läs mer på foretagarna.se
Internetstiftelsen
Internetstiftelsen verkar för ett internet som bidrar positivt till människan och samhället. Vi är en oberoende organisation som säkerställer en stark och säker infrastruktur för internet i Sverige. Vårt mål är att alla ska våga och kunna använda internet. Vi finns i Sverige och ansvarar för den svenska toppdomänen .se och driften av toppdomänen .nu.
Genom undersökningen Svenskarna och internet och forskningssamarbeten erbjuder vi oberoende undersökningar som ger förståelse för digitaliseringen. Digitala lektioner och fortbildning av lärare bidrar till att höja digital kompetens i skolan. Internetkunskap är folkbildning i syfte att stärka individens förmåga att på ett medvetet och säkert sätt använda internet. Genom Goto 10 och Internetdagarna erbjuder vi inkluderande mötesplatser för evenemang om digitalisering och internetrelaterade frågor.
Läs mer på iis.se
IT-Guide
IT-Guide ökar den grundläggande digitala kompetensen som behövs för att klara vardagliga ärenden och e-tjänster. Vi rekryterar och utbildar nyanlända ungdomar med rätt kompetens för uppdraget som IT-Guider. Allmänheten erbjuds kostnadsfri hjälp med sina frågor på våra Internetkaféer. Vi skapar inspirerande mötesplatser och nätverk mellan grupper som vanligen inte träffas. Mötena ger utbyte av kunskap och integration på individnivå.
Läs mer på it-guide.se
KTH
Kungliga Tekniska Högskolan är en av Sveriges största och mest erkända universitet verksamt inom det tekniska området och utbildar en stor andel av Sveriges ingenjörer och datavetare, samt bedriver forskning inom en mängd områden tillhörande det digitala området.
Läs mer på kth.se
Mälardalens högskola
Mälardalens högskola erbjuder avancerad kompetensutveckling inom ett flertal teknikområden såsom mjukvaruutveckling, inbyggda system, innovativ produktionsutveckling och framtidens energisystem. Genom denna satsning, som görs tillsammans med svensk industri, ges möjlighet till ett livslångt lärande till nytta för både individer och näringsliv. De flesta kurser är helt nätbaserade, vilket gör studier helt oberoende av tid och plats och möjliga att kombinera med heltidsarbete. Mälardalens högskola med 15 000 studenter som läser kurser och program inom ekonomi, hälsa, teknik och utbildning finns på båda sidor om Mälaren med campus i Eskilstuna och Västerås.
Mälardalens högskola erbjuder avancerad kompetensutveckling inom ett flertal teknikområden. Förutom PROMPT-projektet inom programvaruteknik finns FutureE med kurser inom inbyggda system och framtidens energisystem och Premium med kurser för kunskapsintensiv och innovativ produktionsutveckling (inklusive Industri 4.0). Samtliga kurser ger högskolepoäng och är kostnadsfria för yrkesverksamma i Sverige. Genom denna satsning, tillsammans med svensk industri, ges möjlighet till ett livslångt lärande till nytta för både individer och näringsliv. De flesta kurser är helt nätbaserade, vilket gör studier helt oberoende av tid och plats och möjliga att kombinera med heltidsarbete. Läs mer om kurserna här.
Läs mer på mdh.se
Promise
Promise är en branschförening för företag som verkar inom kompetensutveckling och lärande med stöd av digitala medier. Vi sprider kompetens om digitalisering via de utbildningsprojekt våra medlemmar genomför med sina kunder. Syftet med Promise är att stärka branschen och att öka kunskapen om hur medlemsföretagen bidrar till att utveckla organisationers verksamhet.
Läs mer på promise.se
Riksorganisationen för e-kompetens
Riksorganisationen för e-kompetens är ett oberoende kompetensnätverk bestående av experter, specialister och forskare, aktörer från alla samhällssektorer. Vårt uppdrag är att stödja utvecklingen av nya sätt att lära, samarbeta och kommunicera i alla former, inom allt från e-lärande till e-arbete. Detta gör vi bland annat genom att arrangera seminarier och rundabordssamtal kring viktiga samhällsutmaningar, där vi skapar en neutral plats för dialog över gränserna.
Riksorganisationen för e-kompetens har under mars 2019 initierat två tankesmedjor för att diskutera viktiga framtidsfrågor för ett digitaliserat samhälle. Den ena tankesmedjan har ett fokus på Virtuellt samarbete och den andra har ett fokus på framtidens lärande. Passa på och delta i denna dialog, och bidra till samhällsutvecklingen!
Läs mer på rekompetens.com
Saco studentråd
Saco studentråd utgör Sveriges största studentfackliga organisation och representerar studenter från de flesta av Sacos medlemsförbund. Studentrådet arbetar med att förbättra studenters och nyexaminerades situation. Vi organiserar framtidens samhällsbyggare – våra 100 000 studenter är en stor del av vad som komma skall.
Saco studentråd arbetar med frågan om hur ett allt mer digitaliserat samhälle och därtill digitalt präglad arbetsmarknad kommer att bidra till positiv utveckling för vårt land. Därför behöver högre utbildning i mycket högre utsträckning än idag ge alla studenter oavsett ämne möjlighet att möta frågor kopplat till AI och digitalisering under sin utbildning.
Läs mer på saco.se/saco-studentrad
Skolverket
Skolverket arbetar för att alla barn och elever ska få en utbildning som är av god kvalitet i en trygg miljö. Vi stödjer på olika sätt den svenska förskolan, skolan och vuxenutbildningen i att lyckas med detta uppdrag. Statens skolverk ska arbeta med att främja digitaliseringen inom skolväsendet och med att underlätta för skolor och huvudmän att ta tillvara digitaliseringens möjligheter i undervisning och i administration.
Skolverket har i uppdrag att främja digitalisering med syfte att nå målen i den nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet och lyfta kvaliteten i undervisningen.Skolverket har utvecklat, publicerat och genomfört ett antal insatser och aktiviteter som svarar mot digitaliseringsstrategins tre fokusområden. Myndigheten har utvecklat kompetensutvecklande insatser inom ramen för de nationella skolutvecklingsprogrammen i syfte att utveckla adekvat digital kompetens. Myndigheten har också genomfört ett antal aktiviteter inom ramen för uppdraget att digitalisera de nationella proven. Skolverket har genomfört en uppföljning av den nationella digitaliseringsstrategin för skolväsendet och har sammanställt och spridit relevanta forskningsresultat till myndighetens målgrupper. Utbudet är framtaget utifrån genomförda utvärderingar, uppföljningar, beredningar, i samarbete och dialog med våra målgrupper.
Läs mer på skolvarket.se
Svenska Science Centers
Science centers vill väcka intresse för naturvetenskap, teknik och matematik hos barn, ungdomar och allmänhet, och bidra till Sveriges långsiktiga kompetensförsörjning genom stärkt och breddad rekrytering. Svenska Science Centers är en branschorganisation med medlemmar i hela landet, som tillsammans tar mot ca 2 miljoner besökare årligen och som samverkar med skola, akademi, näringsliv och civilsamhälle.
Science centers erbjuder fritidskurser i programmering, strategisk kompetensutveckling i digitalisering för skolledare och pedagoger samt enskilda kurser utifrån lokal efterfrågan. Just nu pilottestas ett nationellt upplägg i kompetensutveckling för lärare i programmering. Det utgår från skolans styrdokument, med tydlig progression, och så här långt erbjuds tre olika kurser över hela landet. Pågående arbete omfattar också att arbeta ämnesövergripande genom att integrera programmering med hållbar utveckling och träning av entreprenöriella förmågor.
Läs mer på fssc.se
Sveriges Riksorganisation för Distansutbildning
Svenska Riksorganisationen för distansutbildning (SVERD) är en oberoende icke vinstdrivande organisation med över 30 års erfarenhet och den enda nationella organisationen inom områdena öppen, online, flexibel och distansutbildning. Våra medlemmar är från hela utbildningsområdet.SVERDs uppdrag är att driva utvecklingen av digitaliseringens möjligheter för nya sätt att lära, samarbeta, kommunicera och relatera till omvärlden inom områdena utbildning för alla, i hela landet och för ett livslångt lärande. Detta gör vi genom att verka lokalt, regionalt, nationellt och internationellt. Konferenser och webinarer anordnas årligen och nyhetsbrev publiceras. Hemsidan har en räckvidd av över 500 unika besökare/dag.
SVERD driver frågor om öppen, tillgänglig, likaberättigad, jämställd, inkluderande, demokratisk kvalitetsutbildning i enlighet med FN och UNESCOs hållbarhetsmål, fr.a. SDG 4. Genom att driva dessa frågor verkar vi även för ökad och integrerad digital kompetens, vilket är en av nyckelkompetenserna för det livslånga lärandet. SVERD driver och är med och påverkar innovation, utveckling och modernisering av utbildning och lärande på alla nivåer i och för det 21a århundradet. SVERD är även en stark röst i den internationella kontexten och deltar i flera internationella styrelser och även leder flera kommittéer inom öppen utbildning och digitaliseringsområdet. SVERD driver de frågor inom digitalisering som är beskrivna i DigComp ramverket, där fem kompetensområden är identifierade: Information and data kompetens., kommunikation och samarbete, digital innehållsproduktion, säkerhet och problemlösning.
Läs mer på sverd.se
Sveriges Ingenjörer
Sveriges Ingenjörer är Sveriges enda intresseorganisation och fackförening som vänder sig speciellt till högskoleutbildade ingenjörer. Med 150 000 medlemmar representerar vi våra medlemmar och driver deras frågor på arbetsmarknaden. Dessutom arbetar vi med frågor som utbildningskvalitet, industripolitik, STEM, innovations- och forskningsfrågor med mera.
Sveriges Ingenjörer arbetar med digitaliseringsfrågor bland annat genom att vi arbetar mycket med frågan om kompetensutveckling för våra medlemmar. Teknikutvecklingen går fort och även högutbildade, som står för en hög andel av företagens innovation och utveckling, måste hänga med om de svenska företagen ska göra det. Vi förespråkar också högre digital kompetens i samhället som sådant och oroas av att olika grupper i samhället har så olika kunskap och förutsättningar för att kunna hänga med på utvecklingsresan.
Läs mer på sverigesingenjorer.se
Sveriges Kommuner och Landsting
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är en arbetsgivar- och intresseorganisation för alla kommuner och regioner. SKL:s uppgift är att stödja och bidra till att utveckla kommuner och regioners verksamhet.
SKL överlämnade den 18 mars en handlingsplan med 18 förslag på nationella initiativ till regeringen i syfte att stödja arbetet med skolväsendets digitalisering. Inom projektet #skolDigiplan har SKL, i nära samverkan med Skolverket och RISE, samarbetat med nationella aktörer, akademi och näringsliv. Utöver det har tusentals lärare, förskollärare, skolledare, beslutsfattare, forskare och elever lämnat inspel till handlingsplanen. I handlingsplanen lyfter SKL 18 nationella initiativ med förslag på vilken aktör som skulle kunna ansvara för vad.
Läs mer på skl.se
Swedish Edtech Industry
Swedish Edtech Industry verkar för att Sverige skall bli det ledande landet i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter i utbildningssystemet. Föreningen verkar för en fri och sund marknad, som säkerställer innovation och tillväxt, bygger kunskap i och utanför nätverket och driver kvalitetsfrågor. Branschföreningen representerar edtechbolag som har det formella utbildningssystemet som marknad, från förskola upp till och med universitet.
Vi arbetar övergripande med att utveckla beställarkompetens som vi ser som central när det gäller den digitala kompetens ledare behöver för att framgångsrikt leda ett arbete med att verksamhetsutveckla med digitalisering som stöd. Vi har bland annat tagit fram Edtechkartan.se, den första översikten över skolväsendets digitala ekosystem. Vi har även startat ett projekt för att ta fram en resurs som skall vara ett stöd för beställare och lärare att välja och värdera digitala lärresurser.
Läs mer på swedishedtechindustry.se
Swedish JobTech
Swedish JobTech är en obunden och ideell förening som driver på utvecklingen av den svenska arbetsmarknaden genom att nyttja digital teknik. Det är en plattform för organisationer, företag, entreprenörer och myndigheter som vill delta i den digitala utvecklingen av arbetsmarknaden.
Vi strävar också efter att etablera samarbeten med andra aktörer och arbetar redan idag med statens satsning på ett digitalt ekosystem swedishjobdev.se, en del av Arbetsförmedlingens Digitala Innovationsarbete.
Läs mer på swedishjobtech.se
Swedsoft
Swedsoft samlar svensk mjukvara i en oberoende, ideell förening som arbetar för att öka svensk mjukvaras konkurrenskraft. Våra medlemmar är företag, akademi och offentlig sektor i Sverige. Tillsammans arbetar vi för att Sverige ska vara världsledande på utveckling av mjukvara, mjukvaruintensiva produkter, system och tjänster.
Läs mer på swedsoft.se
Teknikföretagen
Teknikföretagen är arbetsgivarorganisationen för de kreativa företag som står för en tredjedel av Sveriges export. Över hela landet bistår vi teknikföretag i arbetsrätt och branschfrågor, så att de kan fokusera på att utveckla varor och tjänster i världsklass.
Ny teknik, nya affärsmodeller gör det möjligt att tackla vår tids stora utmaningar. Den svenska teknikindustrin leder den utvecklingen. Teknikföretagen verkar bland annat för att fler ska söka ingenjörs- och teknikutbildningar och att undervisningen går i linje med den senaste teknologin. Vi driver också konkreta insatser för att stärka digitaliseringen och konkurrenskraften för industriföretag i Sverige. Workshopserien Kickstart Digitalisering med syfte att främja digital kompetens och öka digitaliseringstempot för små och medelstora företag är en av dessa.
Läs mer om teknikforetagen.se
Tillväxtverket
Tillväxtverket är en nationell myndighet som arbetar för hållbar tillväxt och konkurrenskraftiga företag i alla delar av Sverige. Det gör vi genom att stärka företag och regioner. Vi erbjuder kunskap, nätverk och finansiering. Det ger direkt nytta till företag och stärker förutsättningar na för företag och regioner att möta framtidens utmaningar. Tillväxtverket arbetar för en förbättrad kompetensförsörjning genom att tydliggöra och förstärka näringslivets behov av kompetens på kort och lång sikt. Det gör vi bland annat genom att stimulera företag att arbeta med sin kompetensförsörjning och genom stöd till det regionala kompetensförsörjningsarbetet.
Tillväxtverket arbetar också för att fler företag ska ta vara på digitaliseringens möjligheter. Det gör vi bland annat genom affärsutvecklingscheckar för digitalisering och ett acceleratorprogram för digitala startups – Startup Sweden. Vi erbjuder Kickstart, tre kostnadsfria träffar där små och medelstora industriföretag får möjligheten att samverka och få stöd med att påbörja eller fortsätta sin digitalisering. Vi finansierar också digitaliserings koordinatorer i alla regioner som ska driva på och hålla ihop digitaliseringsarbetet regionalt.
Läs mer på tillvaxtverket.se
Unionen
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 660 000 medlemmar. Alla tjänstemän på en arbetsplats i den privata sektorn kan vara medlemmar i Unionen. Utöver yrkesverksamma medlemmar välkomnar Unionen även egenföretagare och studenter detta oavsett befattning, utbildning eller lön. Unionen finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, organisationer och föreningar och organiserar sig på lokal, regional, nationell och internationell nivå.
Läs mer på unionen.se
Vercity
Vercity är en framtida plats för vuxnas lärande som utvecklas när Nacka bygger stad. Vercity drivs av Nacka kommun, AcadeMedia, Nackademin, Företagsekonomiska institutet och Rise, som tillsammans utforskar hur lärande och utbildning ska se ut för att vara relevant och ge individer, arbetsgivare och samhället den utveckling de behöver. Vercity finns i tillfälliga lokaler i Nacka forum och där ryms också Sveriges första edtech hub samt ett Vinnova finansierat projekt om testbäddar för edtech.
Vercity (genom alla partners AcadeMedia, Nackademin, Företagsekonomiska institutet och Rise) driver ett Vinnova-projekt för att starta en testbädd för edtech, Beyond Ed Hub. Värdet av en testbädd för edtech uppstår dels i de bolag som testar sina produkter och utvärderar dem, dels hos de lärare och huvudmän som öppnar upp sina klassrum för test. Exempelvis Nackademin deltar för att de vill få in en naturlig digitalkunskap i klassrummen. Motivet för att engagera sig är det samma för våra kommunala skolor, det vill säga att höja lägsta nivå hos våra lärare.
Läs mer på nacka.se/vercity.