Hoppa till innehåll

Nya regler för att rekrytera högkvalificerad arbetskraft 

Regeringen föreslår nya regler för att rekrytera högkvalificerad arbetskraft under EU:s blåkortsdirektiv. Förslaget sänker både lönekraven och kravet på anställningstid. Det är välkommen samtidigt som TechSverige vill se fler åtgärder för att säkerställa rekrytering av högkvalificerade arbetskraftsinvandringen.

Regeringen har nyligen överlämnat en lagrådsremiss med förslag som ska förbättra möjligheten att attrahera högkvalificerad arbetskraft till Sverige. Förslaget genomför det så kallade blåkortsdirektivet från EU, som ersätter 2009 års blåkortsdirektiv. 

En del av förslaget är att regeringen föreslår att sänka lönetröskeln för vilka som kan få ett EU-blåkort. Dessutom föreslås att kravet på anställningstid sänks från tolv månader till sex månader, vilket gör det lättare för personer att kvalificera sig för blåkortet. 

I korthet kan konstateras att regeringen delvis har hörsammat remissinstansyttranden om att justera lönetröskeln för vilka som har rätt att få EU-blåkortet. Dessutom föreslår regeringen att nuvarande krav på anställningstid ska ändras från minst tolv till minst sex månader för att ett EU-blåkort ska kunna beviljas, vilket är positivt.  

Regeringen har dock valt att inte lagstifta kring handläggningstiderna med hänvisning till att Migrationsverket har infört ett nytt sätt att sortera ansökningar utifrån yrke och bransch där kompletta ansökningar för högkvalificerad arbetskraft hanteras inom viss tid, ett system som även inkluderar den här typen av uppehålls- och -arbetstillstånd. 

– TechSverige har tillsammans med fler organisationer drivit frågan om kortare handläggningstider och det har skett en positiv förflyttning i den riktningen att handläggningstiderna har kortats, men det är avgörande för branschen att den trenden bibehålls, säger Pia Högset, näringspolitisk expert på TechSverige.  

Förslaget är att de nya reglerna ska träda ikraft till årsskiftet 2025.