Hoppa till innehåll

Säkerhetsarbete är en lagsport och här har Sverige och techsektorn en lång tradition med nära och konstruktivt samarbete mellan myndigheter och företag. Till exempel lyfts samarbetet inom nationella telesamverkansgruppen (NTSG) mellan Post- och telestyrelsen och bland annat telekomoperatörerna fram. Samarbetet har vuxit fram och förtroendet har ökat. När lagstiftaren gjorde medlemskapet obligatoriskt ifrågasattes det inte så mycket i sak, även om TechSverige ser att staten bör arbeta med frivillighet och avtal i säkerhets- och beredskapsfrågor.

I arbetet med säkerhetsskyddslagen är det dock tydligt att en delvis ny kultur har etablerats som inte gynnar utvecklingen av ett motståndskraftigt digitalt Sverige. Trots att det regelverket är komplext finns det en motvilja bland ansvariga myndigheter att vägleda och ge råd till de förtag om hur de ska tolka den nya lagen. Därför har TechSverige gjort en hemställan och skrivit till regeringen om att ta in vad företagen som utsätts för tillsyn faktiskt tycker.

Rådgivningen ger inget faktiskt stöd till verksamhetsutövare. Den rådgivning som lämnas i dag av myndigheterna är av generell karaktär och ger inget faktiskt stöd till privata verksamhetsutövare. De verksamhetsspecifika bedömningarna kring skyddsvärden och konsekvenser för Sveriges säkerhet måste verksamhetsutövaren i stället svara för helt själv utan möjlighet att diskutera de många frågorna med experter som har väsentligt längre erfarenhet av ämnet och arbetsmetoderna.

”Tillgängliga vägledningar är inte tillräckligt konkreta och tillsynsmyndigheterna upplevs som svårtillgängliga och avvisande när de får konkreta verksamhetsspecifika frågor. ”

Regelverket för säkerhetsskydd är komplext och relativt nytt för det privata näringslivet och lägger hela ansvaret på enskilda företag att bedöma verksamhetens betydelse för Sveriges säkerhet. Tillgängliga vägledningar är inte tillräckligt konkreta och tillsynsmyndigheterna upplevs som svårtillgängliga och avvisande när de får konkreta verksamhetsspecifika frågor. Detta står i kontrast till hur motsvarande regelverk fungerar i våra grannländer eller på EU-nivå, där det ofta är tydligt vilka verksamheter som omfattas och vilka åtgärder som ska vidtas för att skydda nationell säkerhet. Det ska vara lätt att göra rätt, särskilt mot bakgrund av hur viktigt området är. 

I dagsläget motverkas det privata näringslivet genom komplexa och svårförståeliga tolkningar i stället för en öppen och inkluderande diskussion av rättsläget.

Givet den här situationen har TechSverige varit positiv till det regeringsuppdrag om att följa upp tillsynen inom säkerhetsskydd. Det är viktigt att få en heltäckande utvärdering. Därför var det en brist att det inte ingick i uppdraget att höra vad de som är föremål för tillsynen anser om tillsynsarbetet. Därför har TechSverige skrivit till regeringen och begärt att i det fortsatta arbetet måste företagen få komma till tals. Det är angeläget. Myndigheterna kan, och har redan beslutat, om dryga böter. Sanktionsavgifterna ska nu också höjas enligt ett utredningsförslag. 

Regeringen behöver verka för ett förtroendefullt samarbete mellan företag och tillsynsmyndigheter. Frågorna kommer att bli fler när totalförsvarsarbetet växlas upp kraftfullt. 

Det går att göra det lätt att göra rätt, även för Sveriges säkerhet.

Fredrik Sand
Näringspolitisk expert, TechSverige