
TechSverige har träffat nytt kollektivavtal för IT/Tech
TechSverige har idag tecknat kollektivavtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia för medarbetare inom IT/Tech-avtalet. Det nya kollektivavtalet sträcker sig över 24 månader.
Avtalet omfattar cirka 1 000 IT- och techföretag och 55 000 medarbetare, och gäller från och med den 1 april 2025 till den 31 mars 2027.
– Det är positivt att vi har enats om ett nytt kollektivavtal som ger långsiktiga och förutsägbara villkor för våra medlemsföretag, säger Einar Humlin, förhandlingschef på TechSverige.
Avtalsvärdet ger löneökningar på 5,5 procent, fördelat på två lönerevisioner: 3,0 procent 1 april 2025 och 2,5 procent 1 april 2026. Utgångspunkten för löneökningarna enligt avtalet är det enskilda företagets ekonomiska och marknadsmässiga förutsättningar. Det totala avtalsvärdet är 6,4 procent, varav 0,5 motsvarar en ledig dag genom arbetstidsförkortning och ytterligare 0,4 procent avsätts till flexpension.
Företag med TechSveriges IT/Tech-avtal får med det nya avtalet större flexibilitet och möjlighet till anpassningar efter verksamhetens behov. Nattarbetsförbudet avtalas bort och det blir möjligt för alla företag med kollektivavtalet att bedriva nattverksamhet. Det införs även en möjlighet för företag att flytta tidpunkten för lönerevisionen till ett annat datum än 1 april. Avtalet innebär även möjlighet till att få lättnader i MBL-skyldigheten för mindre företag som saknar facklig klubb, vilket ytterligare förenklar processerna för arbetsgivare inom IT och tech.
– Vi är nöjda med den ökade flexibilitet vi fått in i avtalet. Det nya avtalet innebär att företag med TechSveriges IT/Tech-avtal nu får ett generellt undantag från nattarbetsförbudet i arbetstidslagen. Det möjliggör nattarbete, något som företag utan kollektivavtal inte har tillgång till. Det är också glädjande att vi fått igenom flexibilitet i datum för lönerevisionen, vilket varit efterfrågat, särskilt från bolag som ingår i en internationell koncern, säger Einar Humlin.
Förhandlingarna har skett i god dialog men också varit tuffa där parterna i delar stått långt ifrån varandra och med ett riktmärke för löneökningar som i industriförhandlingarna hamnade på historiskt höga nivåer. TechSverige har under förhandlingarna sökt konstruktiva lösningar på högt ställda krav i syfte att skapa stabilitet på arbetsmarknaden, flexibilitet för företagen och konkurrenskraft.
Arbetstidsförkortning har varit ett centralt krav från facken i årets avtalsrörelse. Trots att TechSverige konsekvent motsatt sig en sådan reglering, fick vi i det avslutande skedet acceptera en begränsad skrivning om arbetstidsförkortning – motsvarande en dag per år med start 2026. Då fackens krav var ultimativt löstes frågan med en kompromiss som skyddar företagen från konflikt, begränsar regleringens omfattning och ger viss handlingsfrihet i implementeringen.
– Genom det här avtalet har vi tagit ansvar för att bidra till stabilitet på arbetsmarknaden och långsiktiga spelregler med fokus på flexibilitet, en viktig förutsättning för IT- och techföretagens utveckling och konkurrenskraft, säger Åsa Zetterberg, vd på TechSverige.