Spridningen av coronaviruset är en stor chock för tillväxtutsikterna för ekonomin. För att dämpa effekterna av coronavirusets utbrott har flera ekonomiska åtgärder vidtagits. Här sammanfattas några av de åtgärder som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna hittills har presenterats med anledning av det nya coronaviruset.
Regeringens beslut och initiativ inom området ekonomi, näringsliv och finans finns samlat på regeringen.se.
Slopat karensavdrag
Karensdagen slopas genom att staten betalar ut sjukpenning för första dagen i sjukfallet under 11 mars till 31 maj. Staten tar ett ekonomiskt ansvar för den första dagen av sjukdom för att hjälpa den enskilde. Ansökan görs retroaktivt av den anställde till Försäkringskassan.
Ersättningen för den första sjukdagen, som ursprungligen skulle ha gällt till 31 maj, föreslås förlängas i fyra månader till den 30 september.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/05/forstarkta-atgarder-for-arbetstagare-och-foretag/
Staten tar över sjuklöneansvaret i fyra månader
Staten föreslås tillfälligt ta hela kostnaden för arbetsgivares sjuklönekostnader under april och maj månad. Alla arbetsgivare omfattas.
Det statliga stödet för att täcka företagens sjuklönekostnader föreslås förlängas så att även juni och juli omfattas. Staten kommer från och med den 1 augusti till den 30 september ersätta arbetsgivarna för högre sjuklönekostnader till följd av coronapandemin. Regeringen bereder just nu detaljerna i förslaget.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/05/forstarkta-atgarder-for-arbetstagare-och-foretag/
Korttidsarbete
Förslaget om korttidsarbete är ett bra förslag för att undvika uppsägningar och ge företagen möjlighet att snabbt komma igång igen när läget vänder.
Korttidspermittering innebär att arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften samtidigt som arbetstagaren får 90 procent av lönen. Staten går in med kraftiga subventioner för att täcka en del av kostnaden. Detta är en viktig åtgärd nu när många företag är pressade med anledning av covid-19.
Arbetstagaren kan gå ned i arbetstid och ändå få ut över 90 procent av lönen. Staten täcker upp stora delar av kostnaden. Syftet är att drabbade företag ska kunna behålla sin personal och växla upp snabbt igen när läget vänder.
Den maximala nedsättningen är 80 procent av arbetstiden. Stödet trädde i kraft den 7 april, men tillämpas redan från 16 mars och kommer att gälla under 2020.
Kostnaderna fördelas enligt tabellen nedan för nedgång i lön och arbetstid. Lönetaket är 44 000 kronor i månaden.
*Regeringen gav den 14 april ett välkommet besked om en förbättring i systemet för korttidspermittering. Arbetsgivare ska kunna minska arbetstiden med upp till 80 procent samtidigt som arbetsgivarens kostnader minskar med upp till 70 procent. Åtgärden ska gälla under tre månader, maj till och med juli. Regeringen överlämnade förslaget till riksdagen i en extra ändringsbudget den 14 maj.
Det ska finnas stöd för korttidspermittering i centrala och lokala kollektivavtal. Har man inte ett centralt kollektivavtal så ska 70% av medarbetarna godkänna och delta i korttidspermittering. Den arbetstids- och löneminskning som har avtalats ska vara densamma för alla deltagande arbetstagare inom driftsenheten.
https://tillvaxtverket.se/om-tillvaxtverket/samlad-information-om-covid-19/korttidspermittering.html
Arbetsgivaravgifterna sänks med två tredjedelar för 30 anställda i varje företag
Arbetsgivaravgifterna sänks mellan 1 mars och 30 juni 2020. För att ge en motsvarande lättnad till enskilda näringsidkare införs även en nedsättning av egenavgifterna.
Nedsättningen gäller för upp till 30 anställda per företag och upp till en lönesumma om 25 000 kronor per anställd och månad.
https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/om-forslaget-tillfalligt-sankta-socialavgifter-med-anledning-av-coronaviruset/
Företagsstöd baserat på omsättningstapp
För att ta del av stödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent. Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året. Omställningsstöd ges med 75 procent av det procentuella omsättningstappet.
Syftet är att stödet ska göra det möjligt för företag att överbrygga den akuta krisen och samtidigt underlätta för företag att ställa om och anpassa sin verksamhet.
Maxbeloppet föreslås vara 150 miljoner kronor per företag. Den offentligfinansiella effekten beräknas till 39 miljarder kronor under 2020. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2020. Ansökan om omställningsstöd ska ha inkommit till Skatteverket senast den 31 augusti 2020.
Finansdepartementet har tagit fram en promemoria med förslag till lagstiftning som skickades ut på remiss den 15 maj.
https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2020/05/omstallningsstod-till-foretag-som-fatt-minskad-omsattning-pa-grund-av-coronaviruset/
Likviditetsförstärkning via skattekontot
En möjlighet för företag att få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, anställdas preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis upp till ett år, med inriktningen att anståndet ska gälla skatteinbetalningar för högst tre månader. De nya reglerna börjar gälla den 7 april 2020, men kan tillämpas retroaktivt från 1 januari 2020. Det innebär att företag som har betalat in skatt på sitt skattekonto för januari till mars kan få skatten återbetald från Skatteverket. Anståndet beläggs med ränta och avgifter motsvarande en avdragsgill ränta på 6,6 %. Enligt proposition 2019/20:132 ”Extra ändringsbudget för 2020 – Åtgärder med anledning av coronaviruset” följer regeringen frågan och kan komma att agera för att justera nivån om den nuvarande krisen får ett mer utdraget förlopp.
Den 14 april enades Finansutskottet om att sänka räntan för företag som har fått skjuta upp sina skatteinbetalningar på grund av coronakrisen till 3,14 procent, det vill säga en halvering jämfört med ursprungsförslaget om 6,6 procent. Den 14 maj överlämnade regeringen förslaget om att sänka den sammantagna räntenivån till riksdagen.
https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/forslag-om-likviditetforstarkning-via-skattekontot/
Utökad avsättning till periodiseringsfond
100 procent av den skattepliktiga vinsten för år 2019 får sättas av till periodiseringsfond, upp till ett tak på 1 miljon kronor. Därmed kan många få tillbaka preliminärskatt som de betalat under 2019. Förslaget berör enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i svenska handelsbolag. De nya reglerna träder i kraft den 6 april 2020 och tillämpas retroaktivt avseende år 2019.
https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/om-forslaget-skattelattnader-till-smaforetagare-genom-utokad-avsattning-till-periodiseringsfond/
Utökade lånemöjligheter via Almi, Exportkreditnämnden och Svensk Exportkredit
Almi Företagspartner får ett kapitaltillskott på 3 miljarder kronor för att kunna öka sin utlåning till små och medelstora företag, Svensk Exportkredits låneram ökas från 125 till 200 miljarder och Exportkreditnämnden kommer fatta beslut om kreditgarantier som innebär nya och förbättrade möjlighet för företag att låna med ett tak som utökas till totalt 500 mdkr.
https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/almi-far-3-miljarder-i-kapitaltillskott-for-att-oka-utlaningen-till-sma-och-medelstora-foretag/
Kapitaltillskott till Almi
Almi Invest får ett tillskott på 400 miljoner kronor i en extra ändringsbudget som presenterades den 20 maj. Pengarna ska gå till att investera i tillväxtbolag. Tillskottet syftar till att överbrygga krisen i små innovativa bolag. Detta tillskott är ett komplement till tidigare krispaket där Almi fick 3 miljarder kronor till utlåningsverksamhet.
https://www.regeringen.se/49aebc/contentassets/5a530f1e26b04015ba2a84eae07a57f8/extra-andringsbudget-for-2020–stod-till-halso–och-sjukvarden-utbildningsinsatser-och-andra-atgarder-med-anledning-av-coronaviruset-prop.-201920167-.pdf
Statlig lånegaranti till små och medelstora företag
Åtgärden innebär att staten garanterar 70 procent av nya lån som bankerna ger till företag som fått ekonomiska svårigheter till följd av det nya coronaviruset. Garantin ställs ut till bankerna som i sin tur ger ut garanterade lån till företagen.
Lånegarantin riktar sig i första hand till små och medelstora företag, men det finns ingen formell begränsning på företagsstorlek för att kunna delta i programmet. Däremot föreslås en begränsning på 75 miljoner kronor per låntagare. Riksgäldskontoret kan ge undantag från denna begränsning.
https://www.regeringen.se/artiklar/2020/03/statlig-lanegaranti-till-sma-och-medelstora-foretag/
Andra åtgärder som vidtagits för att mildra de samhällsekonomiska effekterna
Riksbanken – Lån till bankerna för att säkra vidareutlåning till företag
Riksbanken lånar ut upp till 500 miljarder kronor till företag via bankerna för att säkerställa kreditförsörjningen till svenska företag. Riksbanken har också meddelat att man under året avser köpa värdepapper för ytterligare upp till 300 miljarder kronor.
https://www.riksbank.se/sv/press-och-publicerat/nyheter-och-pressmeddelanden/pressmeddelanden/2020/riksbanken-lanar-ut-upp-till-500-miljarder-for-att-sakerstalla-kreditforsorjningen/
Finansinspektionen sänker bankernas buffertkrav
Finansinspektionen kommer att sänka det kontracykliska kapitalbuffertkravet för banker från 2,5 procent till 0 procent.
https://www.fi.se/sv/publicerat/pressmeddelanden/2020/fi-sanker-den-kontracykliska-kapitalbufferten-till-noll/
Samhällsviktig verksamhet – så ska samhället fortsätta fungera även om skolorna skulle behöva stängas
Den 20 mars togs ett regeringsbeslut om vilka samhällssektorer som bör räknas som samhällsviktig verksamhet. Personer som arbetar inom dessa sektorer kan känna sig trygga med att det kommer finnas omsorg i den utsträckning som behövs om förskolor och skolor skulle stängas. MSB har arbetat med att ta fram föreskrifter som närmare preciserar yrken – verksamheten ”infrastruktur för elektroniska kommunikationer” omfattas av definitionen ”samhällsviktig verksamhet”.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/sa-ska-samhallet-fortsatta-fungera–aven-om-skolorna-skulle-behova-stangas/
https://www.msb.se/contentassets/0607c97a1b3f4692b80372c68d9a6d7a/msbfs-2020-3-foreskrift-slutlig-rattad.pdf