Hoppa till innehåll

Sverigestrategi ett viktigt steg – men utan talangstrategi tappar vi konkurrenskraften


TechSverige välkomnar den strategi för en starkare Sverigebild i utlandet som Svenska Institutet (SI) presenterade igår under ett lanseringsevent som inleddes av bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M). Det är en strategi som TechSverige har bidragit till och som vi ser är viktig för techbranschen. En positiv Sverigebild är en grundpelare för svensk konkurrenskraft, för techbranschens förutsättningar att fortsätta växa globalt och kunna attrahera investeringar. Men för att strategin ska få fullt genomslag och säkra tillgången till internationell spetskompetens krävs nästa steg: en tydlig och ambitiös talangstrategi.

Sverigestrategin är en kommunikationsstrategi för Sverige i utlandet och ambitionen är att vi alla bidrar till att sprida den positiva berättelsen om Sverige som nyskapande, med en stark demokrati som fundament. Strategin lyfter fram att en positiv Sverigebild med landets kvaliteter som pålitlighet, samarbetsförmåga och kreativitet, är viktigt för svensk konkurrenskraft. I sitt anförande betonade Benjamin Dousa Sveriges styrkor och hur svenska företag under lång tid har bidragit till att etablera och stärka Sveriges position internationellt – ett budskap som förmedlade en tydlig framtidsoptimism.

Strategin syftar till att skapa än fler affärer för svenska företag utomlands, stärka frihanden och locka fler forskare och spetskompetens till Sverige. Under eftermiddagen beskrevs techsektorn, inklusive startups, som en viktig del av Sveriges framgång.

Tillgång till talanger är en förutsättning för svensk konkurrenskraft, inte minst i en global kontext. ”

Gårdagens tema var egentligen inte talangattraktion men talangattraktion är beroende av en positiv Sverigebild, så det var inte förvånande att det nämndes många gånger. Tillgång till talanger är en förutsättning för svensk konkurrenskraft, inte minst i en global kontext. Så nu när vi har en välförankrad Sverigestrategi hoppas TechSverige att regeringen även tar nästa steg och tar fram just en talangstrategi. Regeringen har initierat inititiv för att stärka förmågan att attrahera, rekrytera och behålla internationella talanger, kortat handläggningstiderna för högkvalificerade arbetstillstånd och utrett skatteincitament för forskning och utveckling. Det är alla välkomna insatser som utgör viktiga delar av ett större pussel. 

Under 2023 omsatte techbranschen över 1 100 miljarder kronor och bidrog med cirka 350 miljarder kronor till BNP – vilket är mer än den traditionella basindustrin. Branschen är en grundpelare för svensk ekonomi. Men tyvärr råder det stor kompetensbrist i branschen, det saknas årligen 18 000 techspecialister. En del av den här kompetensen behöver rekryteras internationellt. Samtidigt som det råder kompetensbrist så ser vi att antal och andel avancerad arbetskraftsinvandring har minskat. 

Under 2024 beviljades 2 588 arbetstillstånd för it-arkitekter, systemutvecklare och testledare m.fl. utanför EU/EES. Under 2023 beviljades 3 703 arbetstillstånd inom samma yrkesroller. På totalen är det en minskning med 30 procent. Den minskande trenden håller tyvärr i sig även när vi tittar på statistiken för januari till mars 2025, sett till andel utgör it-arkitekter, systemutvecklare och testledare m.fl. endast drygt 14 procent jämfört med knappt 20 procent 2024.

Minskningen kan såklart inte endast tillskrivas avsaknaden av en talangstrategi. Det är många faktorer som samspelar. Men minskningen visar på vikten av en styrning som prioriterar där målkonflikter uppstår. Andra länder satsar på talangattraktion, inte minst i dessa tider, och ett land som Sverige som är beroende av internationell spetskompetens behöver målsättningar, medel, styrning och strategiskt prioriterade åtgärder för att stå sig i den internationella konkurrensens om (tech)kompetens. 

Oaktat en positiv Sverigebild, om vi inte gör rätt och tillräckligt så väljer talangerna ett annat land. Så enkelt är det. Även om det är svårt. 


Pia Högset
Näringspolitisk expert