Forum för digital delaktighet
Exempelvis läser jag i en engelsk undersökning att 35% av de som inte använder nätet i England är arbetslösa. Hur kan man söka jobb, lära sig om arbetsmarknaden om tänkbara arbetsgivare och deras krav om man inte har internet? Och hur många jobb finns idag där man inte behöver kunna använda en dator? Jo, jag vet att arbetsförmedlingen har datorer för detta ändamål, men här krävs nog mer än någon timmes användning i förmedlingens lokaler. I diskussionen om Rädda Barnens rapport om barnfattigdom läste jag att socialnormen var att en barnfamilj ska ha tidning, telefon och TV. Strunta i tidningen och TVn – dator med internet är mycket mer väsentligt!
Många tyckte att när nyttan med nätet blir tydlig så ökar intresset. Men nyttan är väl tydlig redan – att enkelt kunna ha kontakt med barn och barnbarn , kunna se TV-program när man vill, tillgång till musik, film, sportresultat, nyheter och allmän samhällsinfo. Ett annat hinder som många pekade på är bristande användbarhet. Och vi måste väl erkänna att det inte alltid varit branschens bästa gren. Men idag är ju läget helt annorlunda med mycket intuitiva gränssnitt som till och med ganska små barn klarar.
En annan reflexion är vad många bra och behjärtansvärda projekt som pågår: Seniorföreningar som kör utbildningar för äldre, Dataföreningens e-medborgare, projekt för att engagera biblioteken, projekt för att stimulera till innovationer för funktionshindrade etc, etc. Tänk vilken kraft om vi bara kunde arbeta tillsammans och utnyttja varandra! Ett Forum för digital delaktighet, modell Bredbandsforum krävs. Med uppgift att ordentligt analysera vilka icke-användargrupper som finns, behov, hinder och åtgärder, med finansiering av pengar som förmodligen redan finns någonstans i systemet. Det är mitt budskap till minister Hatt. På vår webb hittar du ett pm där vi formulerat våra synpunkter och inspel inför samtalen.