IT-lösningar kan lyfta den svenska välfärden
Debattartikel i Dagens Samhälle: Den svenska sjukvården håller hög standard medicinskt sett men på senare tid har vi sett brister när det kommer till den personliga omsorgen. Med hjälp av ny teknik kan de anställda i vård och omsorg få mer tid till det personliga mötet med patienten.
Befolkningsutvecklingen pekar på att äldreomsorgen i Sverige de närmaste 30 åren kan behöva byggas ut med mer än 70 procent. Den demografiska utvecklingen, och det faktum att färre måste försörja fler framöver, kommer att ställa högre krav på kvaliteten i välfärdssystemen. För att klara av detta måste vi öka användningen av IT i vård, skola och omsorg. Potentialen är stor: Trygghetslarm, videoförbindelse till vårdcentralen, internetanslutning och telefoni eller möjlighet att plugga in medicinsk utrustning som sänder testresultat till vårdcentralen. I andra fall kan läkarbesök förberedas via videosamtal mellan patienten och sköterskan. Med rätt insatser är det möjligt att diagnostisera och behandla fler sjukdomar på distans vilket i vårt stora, vidsträckta land dramatiskt kan förändra livskvaliteten för många gamla och svårt sjuka.
Tvärt emot vad många tror gör teknik välfärden mänskligare. IT-lösningar frigör tid för de anställda i vården och skolan, tid som bör användas till mänsklig kontakt med eleverna, de äldre i omsorgen och de som behöver sjukvård. Mer tid för omvårdnad är något både patienter och personal efterlyser.
På samma sätt är vi beroende av IT för att och upprätthålla och höja nivån i skolan. I dag är det självklart för de flesta unga att söka kunskap och fakta via internet. Men i skolan är det inte mycket som hänt de senaste 10 åren. Sju av tio elever i årskurs 4-6 använder inte datorer i skolan ens en gång i veckan. I högre årskurser använder bara var femte datorer i matematikundervisningen. Behovet av IT-investeringar i skolan är skriande. Inte minst har den IT-baserade pedagogiken utvecklats snabbt de senaste åren och måste integreras bättre i undervisningen. Om våra barn ska klara sig på framtidens arbetsmarknad borde det vara självklart att varje elev ska ha tillgång till en egen skoldator. Även om förändringar nu börjar ske, uppger fortfarande över 70 procent av de kommunala gymnasieskolorna att de har ett stort behov av investering i IT-utrustning.
Vi måste inse att IT i dag är någonting helt annat än det var förr. Från att ha varit ett specialområde för experter blir det ett oumbärligt arbetsredskap inom välfärdssektorn.
För oss som jobbar i och företräder de svenska IT-företagen blir det alltmer tydligt att en del av lösningen på välfärdssystemens problem ligger just i förmågan att utnyttja informationsteknologin för att öka tillgänglighet till välfärdstjänster och att göra systemen effektivare.
IT-branschen måste dock bli bättre på att visa vad tekniken kan göra för att utveckla välfärden. Ett steg i den riktningen är den nya webbplatsen valfardsteknologi.se, som lanseras i dag torsdag. Den beskriver hur IT kan utveckla områden som omsorg, utbildning, demokrati och kultur. Resultatet kan bli mer tid och ökade resurser för sådant som inte kan rationaliseras, exempelvis den personliga omsorgen. Det gynnar såväl barn, äldre och sjuka som anställda inom välfärdssektorn.
Anne-Marie Fransson mfl, Förbundsdirektör IT & Telekomföretagen inom Almega
Stefan Gardefjord, Ordförande IT & Telekomföretagen inom Almega, VD Logica Sverige