#Nätrespekt – en positiv nätkampanj
Idag 11 februari startar Surfa Lugnt kampanjen #Nätrespekt i syfte att sprida goda exempel som sker på internet. Målet är att främja det positiva med internet och samtidigt få oss att reflektera över hur vårt beteende online påverkar andra. Känner du någon eller vet du någon organisation som gjort något särskilt bra på nätet? Då ska du uppmärksamma initiativet och dela med dig i sociala medier! Kampanjen pågår till den 11 mars. Var med du också och visa #Nätrespekt
Näthat har under den senaste tiden blivit synonymt med internet som kanal och arena. Exemplen i media är många kring hur människor blir kränkta, hotade eller råkar illa ut på nätet. Samtidigt är internet en arena för sociala kontakter, lek och spel, kunskapsinhämtning och mycket annat som i grunden är positivt. Surfa Lugnts målsättning är att få vuxna att prata med barn och unga om sådant som är spännande, lärorikt och på andra sätt givande med nätet. Ett positivt samtal öppnar upp och ger förtroende att även diskutera eventuella problem som dyker upp när barn och unga använder nätet.
Det behövs många anledningar till motkrafter till näthatet, inte minst för att främja användandet av nätet som en positiv kraft. Surfa Lugnt startar därför nätkampanjen #Nätrespekt som innebär att visa varandra respekt på nätet, men också att lyfta fram goda exempel på nätet som förtjänar respekt.
Visa #Nätrespekt du också!
Känner du någon eller vet du någon organisation som gjort något särskilt bra på nätet? Då ska du uppmärksamma initiativet och dela med dig i sociala medier! En delning kan till exempel se ut så här:
ViasatSport utser ”Månadens fan” för att uppmuntra det konstruktiva samtalet på Facebook. Det ger #Nätrespekt.
Stödorganisationen Tjejzonens Storasystrar stöttar unga tjejer över chatt och Skype. Det förtjänar #Nätrespekt.
På Sågtorpsskolan diskuterar man redan på fritids hur man är en schysst kompis på nätet. Dela fler goda exempel på #Nätrespekt.
Kampanjen pågår till den 11 mars. Var med du också och visa #Nätrespekt!