Hoppa till innehåll

Svenska techframgångar och TechSverige i NY Times 

Idag lyfter New York Times upp Sveriges framgångar inom tech som ett exempel för Europa att följa. I artikeln beskrivs hur Sverige, trots ekonomiska utmaningar lyckats skapa ett ekosystem som fostrar techföretag i världsklass, såsom Spotify, Skype och Klarna. Sverige har fler tech-unicorns per capita än nästan alla andra europeiska länder, vilket gör oss till en global förebild för innovation. 

TechSveriges förbundsdirektör Åsa Zetterberg intervjuas och lyfter fram att Sverige är en starkt exportberoende nation där hälften av landets BNP kommer från export och där techsektorn 2022 stod för 11 procent av den totala exporten. Den relativt begränsade marknad som finns i Sverige, med en befolkning på 10 miljoner människor, gör att svenska techföretag måste tänka globalt från start för att kunna växa och konkurrera internationellt. Denna globala konkurrensinställning har varit avgörande för Sveriges framgångar. 

I artikeln framhålls också betydelsen av att fortsatt investera i forskning och utveckling för att behålla denna ledande position. 

Artikeln pekar även på hur Sveriges starka sociala säkerhetsnät bidrar till att skapa en miljö där entreprenörer vågar ta risker och innovation kan frodas. Kombinationen av hög teknologisk produktivitet, social trygghet och balans mellan arbete och privatliv gör Sverige till en modell för hur Europa kan stärka sin konkurrenskraft inom tech. 

TechSveriges rapporter som omnämns i artikeln:
Svenska techbranschen 2023
En techagenda för Sverige