AI utvecklingen rusar, Sverige rasar
Sverige tappar hela sju platser i den senaste Global AI Index och finns nu på plats 25 av 83 länder. Svagaste punkten är just det regeringen har ett stort ansvar för: Government Strategy.
Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) var med i FN i New York och antog Global Digital Compact (GDC). Det är bred syn på digitala frågor från FN, inklusive AI. Det är angeläget med internationellt samarbete och kring AI-frågorna. Här måste EU och Sverige vara en stark röst. Även om AI-delen, och betydelsen av den kanske fick väl stort utrymme i rapporteringen, är det välkommet. Dokumentet GDC är på 16 sidor och AI är det sista av fem mål. Så möjligen är betydelse översåld av de inblandade, men FN föreslås ta sig an frågan med en vetenskaplig panel och en global dialog om styrning av AI ska startas. TechSverige tog med start 2019 fram en branschkod för användning av AI och redan i första versionen så baserades den på FN:s mål för hållbar utveckling.
”Vi har länge, redan innan AI-förordningen beslutades förespråkat vikten att vi i Sverige tar fram en framstegsvänlig och innovationsfrämjande tolkningspolicy. ”
Mer akut är det på hemmaplan. EU:s AI-förordning har redan börjat gälla, men nu har regeringen beslutat om en utredning. I civilministern Slottners (KD) pressmeddelande står det att genom att anpassa nationella regler till AI-förordning ”strävar regeringen efter att främja innovation och tillväxt genom AI-användning, särskilt för mindre aktörer inom privat och offentlig sektor”. Vi har länge, redan innan AI-förordningen beslutades förespråkat vikten att vi i Sverige tar fram en framstegsvänlig och innovationsfrämjande tolkningspolicy. Det motsvaras dock inte direkt av något i direktivet till utredaren där bland annat tillväxt inte nämns. I huvudsak är det dock bra att regeringen inleder med ett arbete med att se till att skapa förutsättningar för AI i Sverige. Utredaren ska lämna sina förslag 30 september 2025. I det korta perspektivet innebär det dock fortsatt osäkerhet om reglerna för AI i Sverige, som till exempel om ansvariga myndigheter, regulatoriska sandlådor och innovationsfrämjande mekanismer. Vore detta inte allvarligt nog så rasar Sveriges internationella AI-rankning och visar än en gång att saktfärdighet inte är en framgångsfaktor.
I den senaste Global AI Index tappar Sverige hela sju platser och finns nu på plats 25 av 83 länder. Svagaste punkten är just det regeringen har ett stort ansvar för: Government Strategy. Här hamnar Sverige, precis efter Vietnam, på plats 57. Bland de 25 högst rankade är det bara två som är sämre rankade än Sverige. En sak är i alla fall säker – många blickar kommer att riktas mot Carl-Henric Svanbergs AI-kommission och vilka förslag de presenterar och vi kan inte nog understryka vikten av konkretion i vägen framåt så att svensk konkurrenskraft inte äventyras.
Peter Kjäll
Näringspolitisk expert, TechSverige
Fredrik Sand
Näringspolitisk expert, TechSverige