Hoppa till innehåll
Från vänster: Joakim Wernberg, Hannes Berggren, Daniel Ehnhage och Patrik Karpaty

Företag som använder molntjänster exporterar mer 

En rapport om molntjänster lanserades på TechSveriges Dataråds senaste möte (5/9). Kommerskollegiums rapport Cloud Services and Export Performance visar bland annat att företag som använder molntjänster tenderar att vara större, mer produktiva och mer internationaliserade. Framgångsrik molnutveckling ställer också stora krav, inte minst på lagstiftningen från EU, för att skapa rätt förutsättningar. 

 

Kommerskollegium, som snart har funnits i 375 år, tar säkert digitaliseringen med ro, efter den industriella revolutionen, finanskriser och annat passerat genom århundradena. Däremot är kollegiet framåtlutat och följer frågor om digitalisering och handel nära och har genom året släppt flera viktiga rapporter.  

Den aktuella rapporten visar att företag som använder molntjänster ofta har en starkare internationell närvaro, med större exportvolymer och fler exportmarknader. Den lyfter också fram vikten av att minska handelsfriktion, särskilt mellan EU och USA, för att säkerställa fortsatt tillgång till molntjänster som är avgörande för att upprätthålla konkurrenskraften. 

– Det är särskilt mindre företag som drar de största exportvinsterna av att använda molntjänster, säger en av rapportens författare, Hannes Berggren som tillsammans med Patrik Karpaty presenterade rapporten. Även forskaren Joakim Wernberg, som följer frågor om molntjänster, plattformar och AI var med och kommenterade Kommerskollegiums resultat och ser behovet av att fortsätta följa molnutvecklingen för digital omställning och konkurrenskraft. 

– En viktig rapport om ett ämne som TechSveriges Dataråd följer noga – extra roligt var det förstås att rapporten släpptes hos oss, säger Datarådets ordförande Daniel Ehnhage från Atea. 

TechSveriges Dataråd består av ledamöter från de ledande techföretagen som finns på den svenska marknaden. Rådet arbetar bland annat för att öka möjligheterna för datadriven innovation.