Hoppa till innehåll

Regeringsförklaringen – med hopp om ett ökat reformtempo och framtidsinvesteringar 

Statsministern visar på regeringens ambitioner för ett innovativt och teknikledande Sverige, vilket vi hoppas kommer att genomsyra regeringens arbete framöver.

”Nu inleds andra halvlek i mandatperioden. Och politiken går in i en delvis ny fas. När inflationen har besegrats kommer regeringens ekonomiska politik att fokusera på framtidsinvesteringar och tillväxtreformer.” 

Det sade statsminister Ulf Kristersson i regeringsförklaringen som presenterades i går. Det sänder ett positivt budskap och vi hoppas att det blir tongivande i de reformer som regeringen gör under den andra halvan av mandatperioden.  

I regeringsförklaringen visar statsministern på regeringens ambitioner för ett innovativt och teknikledande Sverige. Även redan aviserade satsningar på bland annat forskning pekar åt det hållet. Vi väntar dock fortfarande på fler konkreta förslag inom digitalisering. Det krävs fler åtgärder för att Sverige ska vara en ledande tekniknation.  

Den drygt 40 minuter långa regeringsförklaringen innehöll förstås många olika delar.  Avsnitten om brottslighet, säkerhetsläget och att kampen mot inflationen är vunnen tog som väntat stor plats. 

Regeringen presenterade redan förra veckan en höjning av forskningsbudgeten, bättre förutsättningar för utländska experter och stärkt arbete med talangattraktion under 2025, vilket TechSverige välkomnar. Behovet av att stärka Sverige som en attraktiv technation är stort och något vi har tagit upp i våra dialoger med regeringen.   

Statsministern nämnde även vikten av att utredningar nu omvandlas till skarpa förslag och reformer som får genomslag. Morgondagens tillväxt säkras genom ett innovativt näringsliv, ett gott näringslivsklimat och genom att vara ett attraktivt land för högkvalificerad arbetskraft och forskare.  

Att stärka samarbetet mellan näringslivet och den offentliga sektorn är enligt TechSverige en viktig faktor som behöver utvecklas, någonting som statsministern betonade när han sa att ”regeringen vill se mer av TeamSweden”. Vi ser fram emot att vara med och bidra i det arbetet.   

I regeringsförklaringen betonades också vikten av ny teknik i klimatomställningen. Kopplingen mellan digitalisering och en hållbar utveckling har TechSverige framfört bland annat i våra inspel till regeringens klimatpolitiska handlingsplan. De verktyg som techbranschen erbjuder möjliggör en grön och hållbar omställning.  

I regeringsförklaringen nämner statsministern flera viktiga propositioner som ska läggas fram under hösten och vintern, bland annat forsknings- och innovationspropositionen och AI-kommissionen som ska presentera förslag till åtgärder. Områden där TechSverige har lämnat inspel. 

Statsministern framförde att skolan ska tillbaka till grunderna och att vi ska gå från skärm till pärm. Att kunna läsa och räkna är viktiga grunder för livet och för fortsatta studier. Samtidigt ser vi ett växande behov av arbetskraft inom tech och det kommer årligen att behövas ca 18 000 specialister inom tech mellan 2024 och 2028. Vi anser att skolan har ett ansvar att rusta eleverna för framtiden där digital kompetens och digitala färdigheter kommer att vara helt nödvändiga. TechSverige vill se en ansvarsfull utveckling av digitalisering i skolan bland annat genom att gå vidare med den nationella digitaliseringsstrategin för skolan.  

TechSverige vill se en ansvarsfull utveckling av digitalisering i skolan

Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef och chefsekonom, TechSverige

Sammanfattningsvis var det flera budskap i regeringsförklaringen som lovade gott och områden där TechSverige har fört fram vikten av åtgärder från regeringen. Det är positivt att fokus flyttats från inflationsbekämpning till en inriktning med bland annat reformer för ökad tillväxt och produktivitet. Nu behöver vi fler konkreta förslag och reformer som skapar förutsättningar för innovation och tillväxt i världsklass. Vi hoppas att statsministern menar allvar med att Sverige ska ligga i framkant och tävla över vår viktklass och att det kommer att genomsyra regeringens arbete framöver.  

Torsdagen den 19 september överlämnas budgetpropositionen till riksdagen där regeringen preciserar sina satsningar och neddragningar.