Hoppa till innehåll

TechSverige samlade näringslivet under Nordens största digiloga hållbarhets­konferens 

Den 11 september arrangerades den årliga digologa konferensen ”A Sustainable Tomorrow” med temat ”Dissonans”. TechSverige, i samarbete med Sweco, stod värd för en hubb i Stockholm och samlade ett femtiotal deltagare från techbranschen, övriga näringslivet och offentlig sektor för att diskutera avståndet mellan vad vi vet behöver göras och vad vi faktiskt gör för att nå de globala hållbarhetsmålen. Konferensen lockade totalt 30 000 deltagare via 200 olika hubbar runt om i Sverige, Norge och Finland. 

Konferensen streamades från Clarion Hotel & Congress Sea U med Catarina Rolfsdotter-Jansson som programledare. Bland talarna fanns bland andra Kata Nylén, som diskuterade dissonans som en förändringskraft, Andreas Magnusson lyfte ungas roll i klimatomställningen, och Gurgîn Bakircioglu delade sin erfarenhet av en minimalistisk livsstil. Klimatpsykolog John Jamir Benzon Aruta pratade om klimaträttvisa, medan Maria Wolrath Söderberg tog upp hur vi hanterar klimatrelaterad dissonans som människa. Fredrik Reinfeldt gav som varje år en uppskattad global omvärldsanalys, och årets A Sustainable Prize tilldelades Nicolas Lunabba för hans arbete med social hållbarhet i utsatta områden.  
 
– A Sustainable Tomorrow lyckas åter igen att skapa ett program som talar till olika målgrupper men som är lika intressant för alla. Det är ett fantastiskt årligt tillfälle att lyfta blicken och få en omvärldsbevakning, samtidigt som du får möjlighet att träffa likasinnade och ventilera utmaningar och möjligheter i vår gemensamma omställning, säger Frida Faxborn, näringspolitisk expert på TechSverige. 

Kristofer Sjöholm, hållbarhetschef Digital Services på Sweco medverkade på plats:  

– Retorikern och forskaren Maria Wolrath Söderberg på Södertörns högskola höll ett fantastiskt inspirerande tal om behovet av ett eget individuellt ställningstagande. Vikten av att alla använder sin egen position och kraft både privat och i vår yrkesroll och gör det vi kan för att ställa om. Omställningen sker inte enbart hos individen eller i systemet, omställningen sker i det kitt som håller hela samhället samman, och om alla gör något så kan vi lyckas tillsammans, var budskapet, säger Kristofer Sjöholm.  

Bland deltagarna fanns bland andra Camilla Cederquist, Manager Atea Sustainability Focus på Atea som lyfte en viktig insikt; 

– Världen behöver ett nytt operativsystem. Det var mycket fokus på individen, men det finns många som vill ställa om som motarbetas av att världen är byggd för andra beteenden. Vi måste skapa förutsättningar för att de hållbara valen är de enklaste och mest naturliga. 

Läs mer om konferensen här: https://asustainabletomorrow.com.se