Varningsorden om AI handlar också om konkurrenskraft
AI-förordningen har trätt i kraft och nu börjar resultaten synas. TechSveriges näringspolitiske expert Fredrik Sand råder regeringen att lyssna på varningsorden från Ericssons vd Börje Ekholm.
Ericssons vd Börje Ekholms varning var tydlig: ”Får fasen lägga det i Amerika eller Indien” sa han i SvD (17/10). Nu handlar det inte om semesterplaner eller ens att hans företag har diskuterat att flytta huvudkontoret från Kista. Det handlar om var Ericsson ska placera utvecklingen av AI-system. Varningsorden om AI inspireras alltså inte av bara dystopiska framtidsskildringar, utan också den verklighet som följer av den torraste juristprosa från Bryssel.
Frågan är inte ny – det här var en av farhågorna när AI-förordningen förhandlades fram. Den har nu trätt i kraft och resultaten börjar synas. Den senaste telefonen från Apple erbjuder inte full AI-funktionalitet när den används i Europa. En bekymrad ledare i Dagens industri (17/10) räknar upp ett antal EU-regelverk som techföretag måste förhålla sig till: dataskyddsförordningen GDPR, förordningarna om digitala tjänster (DSA) och digitala marknader (DMA). Det finns fler – under den avgående kommissionens tid lades inte mindre än 116 lagförslag fram som rör digitaliseringen.
Vi står nu vid ett vägskäl för AI. Ska vi göra om misstagen med införande av GDPR, med stora kostnader och mycket krångel, för AI? Frågan är hur Sverige kan kompensera den uppkomna situationen.
Fredrik Sand, näringspolitisk expert, TechSverige”Regeringen och myndigheterna måste arbeta för att underlätta AI-användningen i Sverige.”
För det första bör väl regeringen och andra verkligen lyssna på Ekholms ord. Ska det bli verklighet av både svensk och europeisk konkurrenskraft måste företagens verklighet vara utgångspunkten. För det andra: regeringen och myndigheterna måste arbeta för att underlätta AI-användningen i Sverige. Varningsorden från ett av Sveriges viktigaste företag höjer naturligtvis förväntningarna på den av regeringen tillsatta AI-kommissionen. Tillsättandet var i sig lovvärt och det finns väl goda förhoppningar då kommissionen leds av just Ericssons tidigare vd Carl-Henric Svanberg. Regeringen har vidtagit några andra åtgärder, bland annat tillsatt en utredning för genomförande av AI-förordningen i Sverige. I den ska praktiska frågor preciseras som ansvarsfördelningen mellan myndigheter. Just ansvarsfördelningen är oerhört viktigt för hur Sverige ska stå sig i den globala konkurrensen kring AI. Vi behöver en samlad hantering och en tillämpning som inte hämmar näringslivets AI-potential.
TechSverige antog en branschkod för AI redan 2019 och i år kom vår rapport Med AI som medel som just fokuserar på konkurrenskraftsfrågorna. Frågorna är allvarliga – AI kan innebära att svenska traditionella industriella fördelar, som avancerad tillverkning och högkvalificerad arbetskraft, kan undermineras när AI-användningen får fart.
AI-utvecklingen skapar möjligheter och utmaningar för svensk konkurrenskraft. Med tanke på att ungefär femtio procent av Sveriges BNP kommer från exportnäringen och att vårt välstånd väldigt mycket bygger på detta, behöver Sverige ha särskilt fokus på AI och konkurrenskraft. Sverige och EU behöver ha de bästa av förutsättningar.