Hoppa till innehåll

Techtemperaturen: Ny indikator visar på vänteläge i techbranschen 

Idag lanserar TechSverige Techtemperaturen – en ny indikator som ger en samlad nulägesbild av det ekonomiska läget i techbranschen. Den första mätningen, baserad på data från Konjunkturinstitutet, visar på flera utmaningar. Det råder vänteläge i branschen – varslen har ökat med 31 procent det senaste året, sysselsättningen minskar och tillgången till riskkapital har fallit. 

Osäkerheten i omvärlden slår hårt mot techbranschen. Investeringarna bromsas in, varslen ökar och sysselsättningen minskar.

– Osäkerheten i omvärlden slår hårt mot techbranschen. Investeringarna bromsas in, varslen ökar och sysselsättningen minskar. Samtidigt är tech en av få stabiliserande krafter i svensk ekonomi – och en avgörande motor för framtida tillväxt, säger Christina Ramm-Ericson, chefsekonom på TechSverige. 

Det ekonomiska läget är pressat för många företag. Omsättningen i techbranschen utvecklades i varierande takt under 2024. Återförsäljarledet föll med drygt sex procent. Hårdvarutillverkare visade en något negativ utveckling, och riskkapitalinvesteringarna i unga svenska techbolag minskade med nära 50 procent. Samtidigt har företagsutlåningen fallit tretton månader i rad – något som riskerar att slå mot framtida tillväxt och innovation. 

Snabba skiften i handels- och säkerhetspolitik skapar ytterligare osäkerhet. Börserna har varit turbulenta i början av 2025, bland annat till följd av nya tullar som dämpar tillväxt och riskaptit. Det påverkar särskilt techsektorn, där investerare blivit mer avvaktande och förväntningarna justeras ned. 

Samtidigt finns det vissa ljusglimtar. Efter en period av hög inflation och stigande räntor syns tecken på återhämtning. Men vägen tillbaka är lång, och flera utmaningar återstår innan lågkonjunkturen är bakom oss. Den globala osäkerheten fortsätter att sätta tempot. 

– När avtalsrörelsen nu går in i sitt slutskede måste det ekonomiska läget tas på största allvar. För att säkra jobb, investeringar och konkurrenskraft i Sverige, säger Christina Ramm-Ericson.