
Johan Lenander ordförande i TechSveriges nya råd
För att främja den offentliga affären med techbranschen har TechSverige inrättat ett nytt råd, Rådet för offentlig marknad. Rådets ordförande har förhoppningen att det ska fylla ett konkret behov av ökad samverkan mellan techbranschen och offentlig sektor, just där så många av samhällets mest avgörande framtidsfrågor avgörs.
– Med cirka 1400 medlemsföretag bakom oss har vi en unik möjlighet att samla branschens erfarenheter, perspektiv och innovationskraft i en gemensam röst, säger Johan Lenander och fortsätter:
– Offentlig upphandling omsätter enorma summor varje år och påverkar direkt hur vår välfärd, infrastruktur och samhällsservice utvecklas. Då behöver upphandling inte bara ses som en formell process, utan som ett strategiskt verktyg för att skapa samhällsnytta.
Johan Lenander är Sverige-vd för Tunstall som levererar teknikbaserade lösningar och tjänster inom vård och omsorg och är verksamma i 17 länder. Han ser Rådet för offentlig marknad som en arena för att driva förändring, lyfta fram goda exempel, identifiera hinder och kanske viktigast av allt, ta fram konstruktiva lösningar. Det är ett initiativ som kombinerar branschens praktiska kunskap med ett långsiktigt samhällsperspektiv.
Vad hoppas du uppnå som ordförande?
– Jag vill bidra till att vi rör oss från ord till handling. Jag hoppas att vi tillsammans med branschen, TechSverige och offentliga aktörer kan skapa en mer öppen, förtroendefull och framåtblickande dialog kring upphandling. Jag vill se att rådet blir ett nav för konkreta initiativ som gör skillnad. Det kan handla om vägledningar, pilotprojekt, policyförslag eller andra former av praktiskt stöd som hjälper både upphandlande myndigheter och leverantörer att ta bättre, mer hållbara beslut. Jag hoppas också att vi kan bidra till att förändra synen på offentlig upphandling från något tungrott och regelstyrt till något strategiskt och samhällsbyggande. Upphandling ska vara en katalysator för innovation och hållbarhet, inte ett hinder.
Vad ser du som den största utmaningen?
– Enligt mig är det inte bristen på vilja utan bristen på förutsättningar och samsyn. Många inom offentlig sektor vill verkligen göra rätt och skapa värde, men de pressas ofta av tid, resurser och regelverk som i praktiken styr mot kortsiktiga lösningar och lågprisfokus. Samtidigt upplever leverantörer att upphandlingar ofta saknar flexibilitet och förståelse för teknikens möjligheter. Det skapar frustration och ibland misstro, vilket i sin tur hämmar både innovation och samarbete. Vår utmaning är alltså att brygga över dessa perspektiv. Att skapa ökad förståelse och förtroende mellan parterna. Det kräver mer dialog, gemensam kompetensutveckling och en vilja att testa nya arbetssätt. Om vi lyckas där, kan vi frigöra en enorm potential, både för offentlig sektor och för techbranschen.