Hoppa till innehåll

People in tech: Simon Hjortsberg, Wolters Kluwer 

Automation, teknik som används för att automatisera arbetsprocesser, är på väg att omforma både vardag och affärsmodeller. Många organisationer fastnar dock i pilotprojekt utan att ta sig vidare. Simon Hjortsberg, Business Intelligence Manager på programvaruföretaget Wolters Kluwer Tax & Accounting, menar att nyckeln till framgång sitter betydligt mindre i tekniken än vad många tror. 

– Tekniken är mogen. Det som avgör är organisationens förmåga att tänka stort, börja smått – och skala snabbt, säger Simon Hjortsberg. 

Vad ser du som det största hindret för att lyckas med automation? 

– Många företag har kommit i gång och testat, men fastnar i ”proof-of-concept”-fasen. De pilotar enskilda processer men tar sig inte vidare till nästa steg. Det handlar ofta om att man inte tänkt skalning från början. Man har inte tagit höjd för att kunna koppla på fler flöden, eller så saknas ansvar och struktur kring dataägarskap. De som lyckas börjar börjar i det lilla – men med ett arkitektoniskt tänk som gör att de kan växla upp. De har skiftat fokus från system till process, och bygger lösningar som är flexibla nog att anpassas till nya regler, affärsmodeller eller marknader. Dessutom har de tydliga KPI:er (Key Performance Indicators) som kopplar automation till faktisk affärsnytta. Det räcker inte att automatisera för sakens skull. 

Ett vanligt missförstånd är att det handlar om att automatisera så mycket som möjligt. ”

Är det en teknisk fråga eller en organisatorisk? 

– Det är nästan alltid organisatoriskt. Tekniken är inte flaskhalsen i dag. Det som spelar störst roll är om företaget har en kultur som uppmuntrar till att testa, reflektera och skala. De som lyckas är ofta bra på att skapa samverkan mellan IT, verksamhet och dataansvariga – och har en tydlig gemensam målbild. Ett vanligt missförstånd är att det handlar om att automatisera så mycket som möjligt. Men automation är ett medel – inte ett mål. Den egentliga vinsten ligger i vad vi väljer att göra med den frigjorda tiden. Det handlar om att fatta bättre beslut snabbare, inte om att ta bort människor ur ekvationen. 

Vad vill du skicka med till företag som står i startgroparna? 

– Börja enkelt men med en plan för hur ni ska kunna bygga vidare. Säkra att ni har rätt data på plats, att någon äger processerna, och att det finns en affärslogik bakom varför just det ni automatiserar är viktigt. Det behöver inte vara komplicerat. Men det måste vara medvetet.

Vad ser du för fördelar med medlemskapet i TechSverige?

– TechSverige är en viktig samlande kraft för branschen. För oss på Wolters Kluwer innebär det ett professionellt nätverk där vi kan utbyta erfarenheter med andra företag inom tech och digitalisering.