Hoppa till innehåll

TechSveriges chefsekonom om budgeten: Reformer för ökad tillväxt, produktivitet och utbildning välkomna

Regeringens höstbudget får ett positivt mottagande från TechSveriges chefsekonom. Satsningar på tillväxt, produktivitet och utbildning är viktiga för att stärka Sveriges konkurrenskraft, där techbranschen spelar en avgörande roll. TechSverige betonar behovet av fortsatt högt reformtempo för att möta globala utmaningar och driva innovation där fler offensiva satsningar inom digitalisering, välfärd och hållbarhet krävs.

Regeringens budgetproposition, som i dag lämnades till riksdagen, är en budget i en tid när Sverige fortsatt befinner sig i en lågkonjunktur men där återhämtningen står för dörren. Den huvudsakliga inriktningen som framgår är bland annat reformer för ökad tillväxt, produktivitet och utbildning.   

– Det är en inriktning som TechSverige välkomnar. Sverige står inför stora strukturella utmaningar som en åldrande befolkning, kompetensbrist och att vi inte lyckats bättre med att använda digitaliseringens möjligheter, säger Christina Ramm-Ericson, chefsekonom på TechSverige.  
 
Techbranschen har snabbt utvecklats till en viktig pusselbit i den svenska ekonomin, där lösningar och tjänster genererar tillväxt och produktivitet inom alla sektorer. Men med tanke på att techbranschen är så rörlig – och framför allt att den är global – är det omöjligt att luta sig tillbaka.   

– Regeringen behöver fortsätta i detta spår med fler konkreta reformer och ett högt tempo i reformprocesserna för att lösa de stora samhällsutmaningarna och stärka svensk konkurrenskraft. Vi är redan halvtid in i mandatperioden! För att Sverige ska kunna tillvarata digitaliseringens möjligheter och leda utvecklingen, behövs offensiva satsningar inom digitalisering, välfärden och hållbarhet. Vi hoppas få se dessa i den kommande forsknings- och innovationspropositionen, samt som ett resultat av AI-kommissionen och den kommande digitaliseringsstrategin. Det är avgörande att vi håller jämna steg med den snabba teknologiska utvecklingen globalt, säger Christina Ramm-Ericson. 
 
TechSverige har tidigare kommenterat och välkomnat flera satsningar som organisationen och medlemsföretagen arbetat för. Däribland höjning av forskningsbudgeten, sänkt ersättningsnivå för expertskatt, satsning på det civila försvaret och informations- och cybersäkerhet samt stärkt arbete med talangattraktion under 2025.