Hoppa till innehåll

Möt oss i Almedalen

TechSverige var på plats under årets Almedalsvecka 25–28 juni.

Den 26 juni 14.30–15.15 arrangerade vi seminariet ”Med AI som medel – Så stärker vi Sveriges konkurrenskraft” hos Svenskt Näringsliv, Hamngatan 3.

Den 26 juni 10.00—10.45 ägde vårt och Sveriges Ingenjörers seminarium ”Techföretag och kollektivavtal – vilka är möjligheterna och utmaningarna?” rum på Donnersgatan 6 (Hansaplatsen).

Kontakta oss gärna om du behöver en branschexpert till ditt arrangemang. Vi kan bidra med kunskap och insikter om bland annat digitalisering, hållbarhet, kompetensfrågor, cybersäkerhet och digital infrastruktur. Ta kontakt med vår kommunikationschef Nicole Vianna via länken nedan.

Våra experter på plats

Åsa Zetterberg, förbundsdirektör
Christina Ramm-Ericson, näringspolitisk chef och chefsekonom
Ellinor Bjennbacke, biträdande förbundsdirektör
Ellinor är biträdande förbundsdirektör med ansvar för opinionsbildning, medlem, värvning och verksamhetsutveckling.
Fredrik Sand
Fredrik Sand, näringspolitisk expert
Fredrik är näringspolitisk expert med fokus på frågor om säkerhet, datadriven innovation och internetrelaterade policyfrågor. 
Frida Faxborn
Frida Faxborn, näringspolitisk expert
Frida är näringspolitisk expert med fokus på frågor om hållbarhet och offentlig marknad.
Peter Kjäll, näringspolitisk expert
Peter är näringspolitisk expert med fokus på frågor inom healthtech, välfärdsteknologi och den offentliga sektorns digitalisering.
Robert Liljeström, näringspolitisk expert
Robert är näringspolitisk expert med fokus på telekom och digital infrastruktur.
Einar Humlin, förhandlingschef
Karolina Löf, chefsjurist

Seminarium 26 juni

Onsdagen den 26 juni 10.00–10.45 arrangerade TechSverige och Sveriges Ingenjörer ett seminarium med panelsamtal under rubriken Techföretag och kollektivavtal – vilka är möjligheterna och utmaningarna? på Hansaplatsen, Donnersgatan 6, i Visby.

Hur kan kollektivavtal bidra till utvecklingen av Sverige som en världsledande technation? Tongivande röster har höjts för att kollektivavtal inte skulle vara anpassade till techbolagens verklighet. Samtidigt omfattas en stor del av medarbetarna i techbranschen av kollektivavtal. Flera företag ser fördelarna med kollektivavtal och medger flexibilitet i att kunna anpassa villkoren utifrån den egna branschen, snarare än via trögrörlig lagstiftning eller rättslig prövning. På seminariet diskuterar företagare och företrädare för fackföreningar, arbetsgivare och partsvärlden möjligheter och utmaningar samt på vilket sätt kollektivavtal bidrar till innovationsförmåga och konkurrenskraft i techvärlden.

Med AI som medel –

Onsdagen den 26 juni 14.30–15.15 arrangerar TechSverige ett seminarium med panelsamtal under rubriken Med AI som medel – så stärker vi Sveriges konkurrenskraft hos Svenskt Näringsliv på Hamngatan 3 i Visby.

AI-utvecklingen går i rasande takt och många länder gör stora satsningar. Sverige, som historiskt varit en digital pionjär, halkar efter i internationella jämförelser. Nationella initiativ har tagits för att stärka vår förmåga, men är dessa tillräckliga för att säkerställa global konkurrenskraft?

Sverige har många fördelar och möjligheter till att stärka vår konkurrenskraft genom AI. Med tanke på att ungefär femtio procent av BNP kommer från exportnäringen och att vårt välstånd väldigt mycket bygger detta, behöver vi ha särskilt fokus på AI för att framtidssäkra Sverige. Under seminariet kommer ledande experter och representanter från techbranschen, akademin, Nordiska ministerrådet och AI-kommissionen diskutera vägen framåt för att säkra Sveriges position och skapa förutsättningar så att AI kan bli en drivkraft för entreprenörskap, nya företag, nya tillämpningar och tjänster som stärker svensk konkurrenskraft.