Hoppa till innehåll

Ja Hatt, vi är långt ifrån nöjda!

Branschen fick sig en släng av IT-minister Anna-Karin Hatt på en jämställdhetskonferens i veckan. Enligt ministern så har vi 20% kvinnor i branschens styrelser och bara 10% i branschens ledningsgrupper, och det såg hon som ett allvarligt problem för branschens framtida konkurrenskraft.

Ja, vi är långt ifrån nöjda! Visst önskar vi att det vore 50% kvinnliga studenter på de för branschen relevanta IT-och civilingenjörsutbildningarna, istället för ca 20% som det är idag. Visst önskar vi att andelen kvinnor som är anställda i branschen vore 50% istället för de ca 30% som det är idag. Hur stor andel kvinnliga entreprenörer vi har inom IT-sektorn vill jag helst inte ens tänka på. Och ministerns siffra över andelen kvinnor i ledningsgrupper är ju bedrövande. Enligt vår statistik är andelen kvinnliga chefer i branschen strax under 30%, och att då andelen kvinnor i ledningsgrupper enbart är 10% är naturligtvis inte ok.

Men vi jobbar långsiktigt och branschöverskridande med ledarutvecklings- och mentorprogrammet Womentor som ett verktyg för att lyfta fram och ge kvinnliga ledare utveckling i vår bransch. Ett verktyg för att fler kvinnor ska få och ta möjligheten att kliva på och fortsätta ledarkarriärer i branschen, in i ledningsgrupperna och med erfarenhet också in i styrelserummen. Hittills har närmare 50 bolag deltagit med 220 ledare i programmet. Och femte omgången av programmet med 26 bolag och 34 adepter och mentorer startar i januari.

Företagen som deltar i Womentor,  jobbar mycket aktivt med att sätta upp mål och planer för att öka andelen kvinnor.  De tjejer som går programmet blir förebilder för andra och får ett starkt eget nätverk i branschen.  Och det finns många andra bra initiativ, alltifrån enskilda företags tjejträffar till Datatjejer.se  och IDGs It-tjej med träffar och bloggare.

Men det går naturligtvis att göra mycket mer. Vi i branschen borde i högre grad ut i skolorna i hela Sverige och berätta vilka kul jobb som finns, för både killar och tjejer. Och som förebilder spegla att det är en bra bransch för alla att jobba i. Ett bra, enkelt och konkreta sätt är att kontakta Transfer för en föreläsning och på så sätt träffa och inspirera gymnasieungdomar till en framtid inom IT.