Hoppa till innehåll

Hur får vi en fri marknad för digitala tjänster inom EU?

I veckan hade jag förmånen att delta på en EU-konferens – A Digital Single Market by 2015 – arrangerad av det danska ordförandeskapet. Under två dagar diskuterades problemområden och förslag till åtgärder som alla syftar till att få en lika bra gemensam europeisk marknad för digitala tjänster som vi idag har för varor och tjänster.
Alla är rörande överens om att en ökad digital utveckling inom och mellan länder är en förutsättning för ekonomisk tillväxt inom EU.

Men vad är egentligen problemet? De olika regelsystemen i de 27 medlemsländerna är en viktig komponent. Tänk bara på problemet med den dubbla momsen som Stardoll fick betala, tänk på Voddler som måste förhandla med 27 upphovsrättsliga organisationer för att få sälja filmtjänster online, och tänk på alla e-handelsföretag som kan råka ut för diverse olika regler vad gäller krav på betalningssystem eller krav på etablering i respektive land, för att få sälja online.

Bristande It- kunskap och innovationsförmåga ett annat problemområde.  Talarna har ett antal åtgärdsförslag: gör offentliga data tillgängligt för innovationer, se till att få en enhetlig upphovsrätt, gemensamma regler för molntjänster, så det inte blir ett antal nationella moln, upplåt mer radiospektrum, etc, etc. Det talades ganska lite om offentlig sektors e-tjänster och e-hälsa under konferensen. Det verkade nästan som om dessa är undantagna från den gemensamma inre marknaden och ses förmodligen som helt nationella tjänster i många länder. Tvärtom mot vad jag tror – detta är en stor kommande exportmöjlighet.

På en EU-konferens får man ett annat perspektiv på Sverige och vår situation. När man hör att en av fyra medborgare i Europa inte använt internet, så inser man vilken skillnad det är och hur lågt dessa frågor förmodligen prioriteras i många länder. Sverige och svenska företag nämns i varje seminariepass och att döma av talarna så är Spotify och Skype de enda ”lyckade” innovations-exemplen som finns i Europa.  Lite oroväckande kan man tycka.

Och till sist: År 2015 saknas 700.000  it-utbildade inom EU.  Vad håller vi på med egentligen? – vi har ju en gigantisk ungdomsarbetslöshet!

Följ länken för att läsa en sammanfattning av konferensens budskap http://eu2012.dk/en/NewsList/Februar/Week-9/Digital-data