Signatärskapet – vad innebär det?
Igår samlades ett 50-tal signatärer av regeringens Digitala Agenda till möte på Näringsdepartementet. Många har skickat in sina åtaganden och departementet håller på att gör en sammanställning. Det är onekligen en imponerande lista av projekt som företag och organisationer driver som vart och ett på sitt sätt bidrar till att utveckla IT-Sverige. Där finns beskrivningar av innovativa utvecklingsprojekt, standardiseringsarbete, projekt för digitalisering av information, beskrivningar av handlingsplaner – tillsammans en ögonblicksbild över den utvecklingsverksamhet som pågår inom IT i Sverige idag.
Men vad skall vi göra med all denna information? Frågan kom naturligtvis upp på mötet, alla ställer upp på den digitala agendan, men vad är nu nästa steg? Kommer det någon proposition? Finns det pengar för projekt?, finns det konkreta uppgifter att göra? Det blev inga svar på mötet, förutom att Digitaliseringskommissionen skall vara igång före sommaren och jag antar att det är denna som får ansvaret att dra det vidare.
Personligen är jag övertygad om att det viktigaste är att ambitionerna i den digitala agenda kommer ner på operativ nivå, där det finns möjligheter till att starta och finansiera projekt. Det gäller t ex att enskilda kommuner initierar arbete med e-tjänster, bredbandsutbyggnad, utbildningsinsatser eller vad det nu kan vara. Vi fick höra spännande strategier från SKL som försöker driva på utvecklingen bland sina medlemmar.
Det gäller också att ambitionen på motsvarande sätt sprids till samtliga departement och myndigheter; Försöker Justitiedepartementet ta några steg på digitalisering av rättsväsendet? Utbildningsdepartementet och Skolverket har ju en hel del att fundera över vad gäller it för pedagogisk utveckling och för mer effektiv uppföljning och utvärdering
Låt inte den Digitala Agendan bli en papperstiger – ut med agendan i verksamheten och skapa arenor för möten mellan bransch och verksamhet inom olika sakområden, tex skola, bostäder, energi. Branschen bistår gärna med goda exempel och ställer upp för att öka insikten om både möjligheter och hinder.