Hoppa till innehåll

Techbranschen som arbetsgivare 2024

Techbranschen är en av de mest attraktiva och hälsosamma branscherna i svenskt näringsliv. Det visar en ny rapport från Nyckeltalsinstitutet, framtagen på uppdrag av TechSverige. Techföretagen utmärker sig med goda anställningsvillkor, friska medarbetare och marknadsmässiga löner.

– Likt förra årets rapport visar även denna att techbranschen fortsätter att vara en hälsosam och attraktiv arbetsplats, säger Tina Ekström, vd på Nyckeltalsinstitutet. 

Trygga anställningar och hög chefstäthet 
 99 procent av medarbetarna i techbranschen har tillsvidareanställning, och företagen har hög chefstäthet med i genomsnitt 9 medarbetare per chef. Detta skapar goda förutsättningar för en sund arbetsmiljö. Sjukfrånvaron är låg, särskilt långtidssjukfrånvaron, vilket visar att arbetsmiljön i branschen är hälsosam. 

Framåt för jämställdhet 
Techbranschen blir alltmer jämställd, med fler kvinnor i både medarbetar- och chefsroller, även om förändringen går långsamt. 

– Utvecklingen går i rätt riktning, men tempot måste öka. I nuvarande takt når vi jämställdhet i slutet av 2030-talet, säger Tina Ekström.  

Löneskillnaderna minskar, och kvinnor har lika goda möjligheter som män att nå chefspositioner. Samtidigt finns förbättringsområden, som att ytterligare minska löneskillnaderna och öka jämställdheten i ledningsgrupper, samt att skapa förutsättningar för en mer jämställd föräldraledighet.  

Höga avgångstal och kompetensbrist 
Techbranschen har relativt höga avgångstal, med 12 procent som bytte jobb under 2023. En förklaring är det växande kompetensbehovet där Sverige fram till 2028 kommer att behöva ytterligare 18 000 techspecialister årligen.  

– Höga avgångstal i techbranschen är i stor utsträckning ett resultat av den rådande kompetensbristen, där konkurrensen om talangerna är hög. Medarbetare väljer ofta att gå vidare till andra företag i branschen, säger Einar Humlin, förhandlingschef på TechSverige. 

Ökade investeringar i kompetensutveckling 
Under 2023 investerade techföretagen i genomsnitt sex arbetsdagar per medarbetare i kompetensutveckling, en ökning från tidigare år. 

– Kompetensutvecklingssatsningar är en viktig del i att hantera den höga konkurrensen och bristen på kompetens. Det är centralt för att techföretag ska vara konkurrenskraftiga i en snabbt föränderlig värld. Vi behöver fortsätta att möjliggöra dessa satsningar, säger Einar Humlin. 

Läs rapporten här: Techbranschen som arbetsgivare 2024

Om rapporten: 
Nyckeltalsinstitutet har kartlagt utvecklingen i techbranschen under flera år i Attraktiv Arbetsgivarindex och Jämställdhetsindex Jämix. Årets rapport ’Techbranschen som arbetsgivare 2024’ baseras på resultat från drygt 40 företag av TechSveriges medlemmar som representerar både stora och små företag inom olika delbranscher. Storleken på databasen inom techbranschen motsvarar en femtedel av alla medarbetare bland medlemsföretagen.   

Medlemsföretag i TechSverige har fortfarande möjlighet att delta och få en analys av sin arbetsgivarprofil, inklusive jämförelser mot branschen och insikter baserade på HR-data. Läs mer här