Positiva signaler om framtidsinvesteringar välkomnas
Igår presenterade regeringen, under en pressträff, flera satsningar som syftar till att stärka svensk konkurrenskraft, däribland en höjning av forskningsbudgeten och sänkt lönenivå för expertskatten. Det är positiva besked och åtgärder som TechSverige och medlemsföretagen arbetat för och välkomnar.
– Att regeringen investerar i forskning, reformer för företagande och för att lösa kompetensbristen är välkommet och avgörande för att Sverige ska kunna vara en ledande technation och stå sig i den globala konkurrensen, säger Christina Ramm-Ericson, chefsekonom på TechSverige.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson meddelade att den kommande forsknings- och innovationspropositionen innehåller en höjning av forskningsbudgeten till 40 miljarder kronor 2028, vilket innebär en permanent ökning med 6,5 miljarder kronor. Fokus kommer att ligga på spetsforskning och innovation inom strategiska teknikområden som artificiell intelligens (AI), kvantdatorer och bioteknik.
Regeringen meddelade även att lönenivån för expertskatten kommer att sänkas från 2 till 1,5 prisbasbelopp, vilket innebär att fler internationella experter kan omfattas av reglerna. Något som TechSverige tillsammans med fler organisationer lyft fram som en av flera nödvändig åtgärder för att göra det lättare för svenska företag att attrahera spetskompetens till Sverige. Det bör dock framhållas att det pågår en utredning som bland annat tittar på expertskatten som ska redovisa sitt slutförslag den 15 januari 2025. Positivt att man till viss del föregriper det arbetet och genomför denna för näringslivet positiva förändring.
– Vi har länge drivit på för en sänkning av lönenivån för expertskatten, och det är glädjande att regeringen agerar. Förändringen gör även att de svenska reglerna blir mer internationellt konkurrenskraftiga, vilket stärker Sveriges attraktionskraft och kan bidra till att på sikt minska företagens kompetensbrist, säger Pia Högset, näringspolitisk expert på TechSverige.
– Att statsministern Ulf Kristersson signalerar att vi går in i en ny fas med stora framtidsinvesteringar och tillväxtreformer är positivt och vi ser fram emot att ta del av flera konkreta satsningar i den kommande forsknings- och innovationspropositionen senare i höst och budgetpropositionen som läggs på riksdagens bord om drygt två veckor, avslutar Christina Ramm-Ericson.