Hoppa till innehåll

De är finalister i Årets AI-svensk 2024

Nu står det klart vilka som är de sju finalisterna till priset Årets AI-svensk 2024. En utmärkelse som delas ut av TechSverige och går till den person som juryn tycker har bidragit mest till synliggörandet och utvecklingen av svensk AI. Finalisterna är Lina Bjelkmar, Maja Fjaestad, Ann-Charlotte Munkhammar, Thomas Schön, Agnes Stenbom, Staffan Truvé och Anders Ynnerman.

– AI skapar enorma möjligheter att driva utveckling och skapa värde för både individer, samhälle och näringsliv. Finalisterna i Årets AI-svensk 2024 är förebilder som visar vägen mot en ansvarsfull AI-användning som stärker Sveriges konkurrenskraft. Deras arbete understryker vikten av att Sverige kraftsamlar för att fullt ut ta vara på potentialen med AI, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige och juryns ordförande. 

Priset Årets AI-svensk delas ut av TechSverige och syftar till att belöna insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra svensk AI framåt. Juryn har bestått av ledamöter med expertkompetens inom digitalisering och AI från näringslivet, akademin och offentlig sektor. 

Juryns motiveringar 

Lina Bjelkmar, vd, Indicate Me 
Lina Bjelkmar, vd för Indicate Me, är nominerad till Årets AI-svensk för sitt inspirerande ledarskap och innovativa användning av AI. Genom att ge tre medarbetare i Falun, utan formell AI-utbildning, ansvaret för att utveckla företagets nya AI-tjänst, visade Lina Bjelkmar stort förtroende för intern kompetens. Resultatet blev en banbrytande AI-lösning som på bara tre månader infördes hos PostNord och senare hos flera stora och kända svenska företag. Lina Bjelkmar är en AI-förebild och en aktiv föreläsare och engagerad i AI Sweden och politikerveckan i Almedalen, där hon inspirerar andra att omfamna AI och driva förändring. 

Maja Fjaestad, adjungerad professor vid Luleå tekniska universitet, författare och föreläsare 
Maja Fjaestad är en banbrytande röst inom svensk politik och teknik, med ett starkt fokus på att föra AI-tekniken närmare människan med demokratins värde som drivkraft. Som tidigare statssekreterare har hon fattat beslut som bidragit till en transparent och rättvis användning av AI inom hälso- och sjukvård, innan generell artificiell intelligens (GAI) var på allas läppar. Hennes djupa engagemang för att göra AI tillgängligt och begripligt för alla svenskar genom böcker, poddar och föreläsningar visar hennes omsorg om att skapa en framtid där tekniken stärker individen och samhället på ett ansvarsfullt sätt. Maja Fjaestad är en förebild för hur politiskt ledarskap och AI kan samverka för samhällets bästa. 

Ann-Charlotte Munkhammar, Enhetschef Tillämpad AI, Försäkringskassan 
Ann-Charlotte Munkhammar är en visionär ledare som genom sitt strategiska arbete har drivit Försäkringskassan till att bli ledande inom AI-tillämpningar i den offentliga sektorn. Genom att skapa ett klimat präglat av innovation, samarbete och delaktighet, har hon bidragit till att utveckla nya, värdeskapande sätt att tillämpa AI och visat på att AI kan förbättra handläggningen och göra besluten mer jämlika och likvärdiga. Hennes engagemang och förmåga att dela insikter och erfarenheter gör henne till en självklar finalist i Årets AI-svensk. 

Thomas Schön, Beijerprofessor i artificiell intelligens vid institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet  
Thomas Schöns forskning handlar om det som är kärnan i AI – att utvinna kunskap från data och på så sätt låta maskiner erhålla nya färdigheter. Thomas är expert på precis detta, att utveckla modeller och algoritmer som kan lära sig från data. Hans forskning är tvärvetenskaplig och han samarbetar med områden som exempelvis medicin och biologi. På så sätt når hans stora kunnande inom AI ut där den direkt kommer till användning inom olika viktiga tillämpningsområden. Kombinationen mellan grundforskning och tillämpningar gör Thomas Schöns forskning särskilt framgångsrik och han hör i dag till de internationella toppforskarna inom maskininlärning och AI. 

Agnes Stenbom, Head of IN/LAB & Trust Initiatives, Schibsted
Agnes Stenbom har som grundare och ansvarig för Schibsteds IN/LAB undersökt hur AI omformar mediebranschen och lagt fram förslag på hur framtidens medier kan utnyttja och anpassa sig till denna teknik för att främja demokrati och inkludering. Hon är industridoktorand och även medgrundare till Nordic AI Journalism, ett initiativ som strävar efter att främja ansvarsfull användning och utveckling av AI-tekniker inom journalistiken. Agnes Stenbom har varit en framträdande röst i debatten om AI-märkning, transparens och etisk användning av AI, vilket gör henne till en ledande expert och förebild vars inflytande sträcker sig globalt inom en bransch som påverkas starkt av teknikens framsteg. 

Staffan Truvé, medgrundare och Chief Technical Officer, Recorded Future 
Staffan Truvé har som medgrundare och Chief Technical Officer för Recorded Future byggt Sveriges största AI-företag, nyligen förvärvat av Mastercard för mer än 27 miljarder kronor. Som engagerad i ett stort antal satsningar och styrelser, medlem i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och vinnare av Polhemspriset har Staffan Truvé också under många år varit central i att bygga det svenska AI-ekosystemet, och har outtröttligt spridit kunskap och entusiasm för AI och dess tillämpningar 

Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering och avdelningschef för medie- och informationsteknik (MIT), Linköpings universitet 
Anders Ynnerman är professor och en pionjär inom visualiseringsteknik och AI, vars banbrytande arbete vid Linköpings universitet har revolutionerat hur vi hanterar komplexa datamängder, särskilt inom medicinsk bilddiagnostik och visualiseringsforskning. Anders Ynnerman är även Program Director för WASP: Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program som är det största individuella forskningsprogrammet i Sverige i modern tid där strategiskt motiverad grundforskning, forskarutbildning och rekrytering av akademisk spetskompetens inom AI är fokus. Genom sin forskning och sina strategiska roller har han blivit ett nav för och gjort avancerad AI-teknik mer tillgänglig och användbar för både forskare och allmänhet, vilket stärker Sveriges position som AI-nation.       

Vinnaren kommer att presenteras senare under hösten.   

Ledamöter i juryn  
Daniel Akenine, nationell teknikchef, Microsoft Sverige   
Aurore Belfrage, techinvesterare, geopolitisk rådgivare och hållbarhetsstrateg   
Louise Callenberg, Grundare Leadership ARTS, Initiativtagare #bättredelat, AI-teolog  
Ather Gattami, forskare och entreprenör, programledare AI-podden   
Daniel Gillblad, co-director, AI Sweden      
Jeanette Nilsson, projektledare, RISE  
Lina von Sydow, professor i beräkningsvetenskap vid institutionen för informationsteknologi, Uppsala universitet 
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige (ordförande)   
 

Om Årets AI-svensk 
Årets AI-svensk är ett pris som delas ut av TechSverige. Utmärkelsen går till en person som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Det är femte  året i rad som priset delas ut och fjolårets vinnare var Max Gordon, docent och överläkare vid Danderyds sjukhus. Läs mer om priset på  aretsaisvensk.se