Hoppa till innehåll

Hej vd: Peter Neuberg, Coromatic

Coromatic är Nordens största helhetsleverantör av fysisk infrastruktur för datacenter och oavbruten kraftförsörjning i verksamhetskritiska anläggningar. Sedan starten 1992 har företaget vuxit till cirka 800 anställda och finns på 20 platser runt om i Sverige, Danmark och Norge, med sitt nordiska huvudkontor i Bromma.

– I en tid präglad av ökande geopolitisk instabilitet och cyberhot är säkra, robusta och hållbara lösningar fokus i allt vi levererar, säger Coromatics vd Peter Neuberg.



Coromatic är specialister på att designa och optimera lösningar som säkerställer hög tillgänglighet, produktivitet, energieffektivitet och säkerhet för verksamheter som aldrig får stanna upp – som datacenter, energiföretag, sjukvård, transportsektorn, industri och banker.

– Vårt omfattande tjänsteutbud inkluderar rådgivning, inklusive riskanalyser som tar hänsyn till hot som intrång och sabotage på infrastruktur, säger Peter Neuberg och fortsätter:

– Vi erbjuder projektledning, design och konstruktion av säkra datacenter och serverhallar, samt reservkraft och avbrottsfri kraft som skyddar mot både fysiska och digitala avbrott. Energioptimering med effektiv kyla, värme och ventilation är en annan nyckelkomponent, liksom våra tjänster inom service och drift som säkerställer att systemen fungerar optimalt och säkert dygnet runt. Våra lösningar är inte bara energieffektiva utan också utformade för att motstå nya säkerhetshot och kunna anpassas till teknikutveckling. Exempelvis kan vi implementera system som upptäcker och förhindrar intrång, samt bygga redundant infrastruktur för att skydda mot sabotage. Överskottsvärme från datacenter kan användas för att värma upp bostäder, vilket bidrar till ett mer hållbart samhälle. Vi använder även miljövänliga bränslen som HVO100 i våra kraftaggregat – för att minimera miljöpåverkan. Genom att fokusera på både teknisk innovation och säkerhet bidrar vi till att bygga ett motståndskraftigt och hållbart samhälle där kritisk infrastruktur skyddas mot dagens och morgondagens hot.

Vad är era fokusområden för närvarande?

– Just nu fokuserar vi på att vara en ledande partner i arbetet med att modernisera och framtidssäkra samhällets beredskap tillsammans med våra kunder inom en mängd olika branscher. Detta inkluderar både säkerhetskänsliga och säkerhetsklassade organisationer samt andra typer av verksamheter som behöver skyddas mot ökande säkerhetshot såsom geopolitisk instabilitet, cyberattacker och fysiska sabotage på infrastruktur.

”Genom att omfamna AI-teknologin strävar vi efter att ligga i teknologins framkant”

Peter Neuberg, vd, Coromatic

– Vi stödjer våra kunder i att dra nytta av den snabba teknikutvecklingen samtidigt som de skyddar sina verksamheter mot potentiella hot. Det handlar om att hantera fluktuerande elpriser, navigera i en förändrad energimarknad och implementera nya tekniker, särskilt inom säker kylning och skydd av datacenter. Vi hjälper även till att tolka och anpassa verksamheter efter nya EU-direktiv och säkerhetsregler. Genom att kombinera teknisk innovation med beprövade säkerhetslösningar möjliggör vi för våra kunder att vara steget före i ett alltmer osäkert säkerhetsläge.

Hur använder ni AI i arbetet?

– AI har en växande roll i hur vi arbetar. Många av våra medarbetare använder AI-baserade verktyg som ChatGPT och inbyggda AI-funktioner i bild- och videoproduktionsprogram för att effektivisera och förbättra sina arbetsprocesser. För tillfället provar och utforskar vi möjligheterna att integrera AI i fler delar av vårt arbete, såsom i designprocessen för att skapa ännu mer optimerade, säkra och innovativa infrastrukturlösningar. AI kan användas för att förutse och identifiera säkerhetshot, analysera risker och föreslå proaktiva skyddsåtgärder. Genom att omfamna AI-teknologin strävar vi efter att ligga i teknologins framkant och fortsätta erbjuda våra kunder de mest avancerade, säkra och effektiva lösningarna på marknaden.

Vad ser du som techbranschens största utmaningar just nu?

– En av de största utmaningarna är energiförsörjningen – både nu och i framtiden. Med den snabba elektrifieringen, digitaliseringen och ökande användningen av AI står vi inför frågan om hur den begränsade energin ska fördelas mellan olika delar av samhället. Effektbrist kan bli en kritisk faktor som påverkar allt från datacenter till transport och industri. Säkerhetsfrågor är en annan stor utmaning. Geopolitisk instabilitet, cyberattacker och sabotage på kritisk infrastruktur utgör betydande risker för techbranschen. Att skydda data och infrastruktur mot dessa hot är avgörande för att upprätthålla förtroende och kontinuitet i verksamheten.

– Kompetensförsörjning är också en betydande utmaning. Det finns ett växande behov av specialister inom områden som AI, cybersäkerhet, dataanalys och energihantering och elinfrastruktur. Att attrahera och behålla talanger inom dessa fält är avgörande för branschens fortsatta innovation och tillväxt. För att övervinna dessa utmaningar behöver vi samarbeta över branschgränserna och investera i kompetensutveckling och hållbara, innovativa och säkra lösningar som säkerställer både energitillgänglighet och säkerhet.

Varför är Coromatic med i TechSverige?

– Vi är medlemmar i TechSverige eftersom vi ser oss själva som en nyckelpartner och möjliggörare för den svenska techbranschen. Som Nordens ledande leverantör av fysisk infrastruktur för datacenter och oavbruten kraftförsörjning spelar vi en kritisk roll i att säkerställa den robusta och säkra infrastruktur som krävs för fortsatt teknisk utveckling. Genom att vara en del av TechSverige kan vi samarbeta med andra ledande techföretag för att driva innovation och stärka Sveriges position som en global tech-hub. Vi tror starkt på samarbete och kunskapsdelning som vägen framåt för att möta framtidens utmaningar. Vårt medlemskap i TechSverige är ett uttryck för vårt engagemang att stödja och utveckla branschen, med fokus på att bygga en mer motståndskraftig teknologisk infrastruktur för alla.