Hoppa till innehåll

Välkomnat förslag för stärkt konkurrenskraft och attraktivitet

Förbättrade möjligheter för FoU-avdrag och expertskatt.

I juni 2023 tillsatte regeringen en utredning som skulle titta på förutsättningarna för det så kallade FoU-avdraget och expertskattereglerna. Nu har utredningen levererat sitt delbetänkande och det är positiva besked. Reglerna har varit krångliga och alltför snäva men med de nya förslagen vidgas möjligheterna och tydlighet skapas. Förslagen innebär viktiga steg för näringslivet som är efterfrågade för att stärka det svenska forsknings- och innovationsklimatet.  Finansminister Elisabeth Svantesson lyfter fram att det handlar om att underlätta för företag i Sverige att satsa på forskning och utveckling och att attrahera och behålla internationell nyckelkompetens i Sverige, vilket TechSverige varmt välkomnar. 

Förslagen inkluderar bland annat  

  • en breddad, enklare och tydligare definition av forskning och utveckling, det så kallade FoU-avdraget. T.ex. föreslås att kraven på att arbete med forskning och utveckling ska vara systematiskt och kvalificerat tas bort. Förslagen ökar vilka som omfattas av reglerna, minskar den administrativa bördan för företagen och skapar ökad rättssäkerhet. Tre mycket positiva effekter. Taket för FoU-avdraget föreslås varken höjas eller slopas. 
  • att förfarandet för att göra FoU-avdrag inte ska ändras, vilket innebär att avdrag fortsatt görs utan något krav på godkänd ansökan eller registrering. 
  • en höjning av skattelättnader från dagens 25 till 30 procent av lönen, de så kallade expertskattereglerna. Höjningen innebär att vi står oss bättre i internationell jämförelse och att Sverige därmed får bättre förutsättningar att attrahera och behålla internationell kompetens. 
  • Utredningens förslag är i linje med det som TechSveriges har drivit. Nu ser vi fram emot att regeringen tar de sista stegen och fattar besluten för att förenkla och utvidga användningen av FoU-avdrag och expertskatten. Ett starkt forsknings- och innovationsklimat och goda förutsättningar för företag att bygga kunskap är viktigt för svensk konkurrenskraft och en hållbar samhällsutveckling, säger Pia Högset, näringspolitisk expert på TechSverige