Covid-19: Information gällande näringspolitiska frågor
Uppdatering 7 juli
Almegas återstartsprogram – Så kickstartar vi tjänstesektorn
Måndagen den 6 juli presenterade Almega sitt förslag till återstartsprogram med anledning av den pågående coronakrisen: ”Så kickstartar vi tjänstesektorn”.
Programmet består av tre delar. Den första delen fokuserar på åtgärder som stärker arbetsgivarnas möjligheter att återanställa och nyrekrytera samt på åtgärder som stimulerar tjänstekonsumtionen. Den andra delen består av förslag som syftar till att lyfta Sveriges tillväxt och näringslivets produktivitet och konkurrenskraft och del tre för fram viktiga investeringar avgörande för en framgångsrik hållbar omställning. De totala kostnaderna för åtgärderna uppgår till över 150 miljarder kronor, men investeringen är avgörande om landets viktigaste sektor ska komma på fötter igen.
IT&Telekomföretagen har tillsammans med Almegas övriga förbund varit delaktiga i framtagandet och vårt tidigare presenterade åtgärdspaket återspeglas i många av förslagen. IT&Telekomföretagens näringspolitiska chef Christina Ramm-Ericson lyfter särskilt fram tre områden av stor vikt:
– Accelerera den digitala transformationen såsom att investera i snabbt bredband och 5G.
Coronakrisen har visat på behovet av att människor och verksamheter över hela landet har tillgång till snabb och säker uppkoppling. Att investera i snabbt bredband och 5G skapar goda förutsättningar för samhället i stort och är en nödvändighet för landsbygden
– Säkra näringslivets kompetensförsörjning.
Bland annat föreslås att arbetstagarna får tillgång till särskilda tech-checkar för kompetensutveckling inom IT och ny teknik.
– Växla upp den digitala omställningen av vården och omsorgen.
Mot bakgrund av de många utmaningar som vården och omsorgen nu ställs inför (kopplat till coronaviruset och den demografiska utvecklingen) så behöver vi växla upp den digitala omställningen av hela systemet, och det brådskar.
Ta de av hela programmet på almega.se
Uppdatering 24 juni 2020
Återstarta Sverige – Reformer för ett mer konkurrenskraftigt och hållbart Sverige
Tisdag den 23 juni presenterade Svenskt Näringsliv det första åtgärdspaketet i sitt projekt ”Återstarta Sverige” för att det svenska näringslivet ska komma ur krisen med stärkt konkurrenskraft.
IT&Telekomföretagen har tillsammans med Almega och övriga medlemsorganisationer varit delaktiga i projektet ”Återstarta Sverige” och vårt tidigare presenterade åtgärdspaket återspeglas i många av förslagen. IT&Telekomföretagen har lyft vikten att stödja den digitala och kreativa entreprenörskapet inom IT- och telekombranschen och på så vis lösningar på dagens utmaningar och framtidens jobb.
IT&Telekomföretagen är positiva till åtgärdspaketet och välkomnar att kompetensförsörjning och utbyggd digital infrastruktur är två av de fem huvudförslagen som presenteras. IT&Telekomföretagens näringspolitiska chef Christina Ramm-Ericson pekar på några värdefulla förslag:
– Sverige behöver ta ett krafttag för att stimulera den fasta bredbandsutbyggnaden i hela Sverige och möjliggöra 5G-tekniken för att få bästa möjliga utväxling av digitaliseringen. Coronakrisen har visat på behovet av att människor och verksamheter över hela landet har tillgång till snabb och säker uppkoppling och att stimulera användande av 5G-tillämpning för att konkurrenskraftigt kunna återstarta den svenska ekonomin.
-Kompetensförsörjningen till branscher som är i behov av arbetskraft behöver underlättas. Den ökade användningen av digitala verktyg, och det behov av kompetens som uppstår i dess spår, har blivit än tydligare genom Coronakrisen.
-Vi behöver växla upp den digitala omställningen och skapa en nationell IT-infrastruktur för välfärdssektorn framförallt mot bakgrund av de många utmaningar som vården och den sociala omsorgen nu ställs inför.
För mer information: Besök Svenskt Näringslivs webbplats.
Uppdatering 25 maj 2020
Aktuella politiska åtgärder med anledning av covid-19
Regeringen har presenterat ett flertal krispaket för att omhänderta effekterna i samhället av utbrottet av det nya coronaviruset. Här presenteras några aktuella åtgärder som skett under de senaste veckorna. IT&Telekomföretagen följer aktivt utvecklingen och fortsätter att uppdatera löpande.
Tillväxtverket tvärvänder – stöd kommer inte längre att utgå vid korttidsarbete under semester
Tillväxtverket har tidigare meddelat att stöd vid korttidsarbete ska kunna lämnas vid betald och intjänad semester. Den 14 maj ändrade myndigheten sin uppfattning och uppger att stöd inte längre kommer att utgå vid semester utan ska istället ses som frånvaro.
Det är ett ansträngt läge idag för många myndigheter med nya regelverk att applicera och högt tryck från företag och enskilda individer. Det är däremot av stor vikt att företag kan lita på reglerna och att information som går ut är korrekt. Det är ett pressat läge för många företag idag och det här spär på osäkerheten och försvårar deras möjligheter att planera sin verksamhet. Det här handlar i första hand inte om sakfrågan utan många företag har anpassat semestrarna i enlighet med de tidigare reglerna. De måste kunna lita på att kommunicerade besked gäller. Beskedet lämnades även väldigt sent inpå sommaren vilket inte underlättar situationen utan innebär ett ekonomiskt bakslag för företagen och motverkar dess syfte att rädda jobb och sysselsättning.
Vi befinner oss i en mycket allvarlig situation och det är ett bekymmersamt läge för ekonomin. För att undvika uppsägningar och konkurser är möjligheten till stöd vid korttidsarbete viktigt och då måste systemet fungera och företagen måste kunna förlita sig på att reglerna ligger fast. Läs också vad som gäller kring korttidsarbete och semester på almega.se.
Kapitaltillskott till Almi
Almi Invest får ett tillskott på 400 miljoner kronor i en extra ändringsbudget som presenterades den 20 maj. Pengarna ska gå till att investera i tillväxtbolag. Tillskottet syftar till att överbrygga krisen i små innovativa bolag. Detta tillskott är ett komplement till tidigare krispaket där Almi fick 3 miljarder kronor till utlåningsverksamhet.
Vi välkomnar kapitaltillskottet till Almi. I IT&Telekomföretagens åtgärdspaket framhåller vi vikten av direkta företagsstöd till startups och SME-företag. De spelar en viktig roll för den svenska techsektorn och för innovationskraften i samhället men samtidigt är dessa bolag särskilt utsatta i den nuvarande krisen.
Läs mer om kapitaltillskottet till Almi på regeringen.se.
Sjuklöneansvaret – förlängning av åtgärder
Staten har tillfälligt tagit över kostnaden för de första två veckornas sjukskrivning från företagen. Från början gällde detta bara under april och maj. Den 7:e maj meddelade regeringen och samarbetspartierna att staten kommer att ta sjuklönekostnaden även under juni och juli. Staten ska också ersätta arbetsgivarnas högre sjuklönekostnader under augusti och september till följd av covid-19. Det är ännu inte klart hur reglerna ska utformas.
Ersättningen för den första sjukdagen, som ursprungligen skulle ha gällt till 31 maj, föreslås också förlängas i fyra månader till den 30 september.
Det är bra att regeringen förlänger det statliga sjuklöneansvaret. Med tanke på att karensdagen slopas september ut vore det rimligt att även sjuklöneansvaret tas bort under samma period för att stödja en redan svag ekonomi för många företag.
Vi önskar även att fler åtgärder förlängs eller behålls så länge som krisen kräver såsom exempelvis att arbetsgivare ska kunna minska arbetstiden vid korttidspermittering med upp till 80 procent (istället för 60 procent) även efter den 31 juli och en fortsatt nedsättningen av arbetsgivaravgifterna efter den 30 juni.
Företagsstöd baserat på omsättningstapp
Finansdepartementet skickade den 15 maj ut en promemoria på remiss med förslag till lagstiftning gällande det så kallade omställningsstödet.
För att ta del av stödet krävs att företaget har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent. Omsättningstappet beräknas på mars och april 2020 jämfört med samma månader förra året. Omställningsstöd ges med 75 procent av det procentuella omsättningstappet. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 juli 2020.
Förslaget är välkommet och är ett generellt stöd till samtliga branscher. För att kunna överbrygga den akuta krisen och underlätta för företag att ställa om ser vi ett behov att åtgärden förlängs och inte enbart omfattar de två månaderna som aviseras i promemorian. Utvecklingen i stora delar av näringslivet och på arbetsmarknaden är fortsatt mycket negativ.
Ta del av förslaget om omställningsstöd på regeringen.se.
Investering i digital infrastruktur – tillbaka till ruta ett
Förra veckan kom en glädjande nyhet! Regeringen meddelade att man planerar att satsa ytterligare drygt 200 miljoner kronor på stöd till bredband. Pengarna är extra välkomna eftersom Jordbruksverket, som IT&Telekomföretagen tidigare kommenterat, i slutet av april beslutade att stoppa bredbandsstödet. Jordbruksverkets beslut innebar att 200 miljoner kronor som skulle ha gått till utbyggnad av bredband på Sveriges landsbygd, istället fördes över till betesmarker och slåtterängar – något som mött stark kritik från flera håll. Det är därför glädjande att regeringen och stödpartierna agerat så snabbt och alltså nu fattat ett beslut som innebär att ordningen återställs. Vi är därmed tillbaka på samma nivå av stödmedel som vi var i början av året. Det är såklart positivt men mer behövs för att alla i hela Sverige ska kunna ha samma möjlighet till snabb uppkoppling. IT&Telekomföretagens rapport Snabbt bredband för sysselsättning och tillväxt i hela Sverige visar att det behövs investeringar på motsvarande 42 miljarder kronor för att hela landet ska ha tillgång till snabbt bredband.
Läget i svensk ekonomi – kort övergripande bild
Den 14 maj presenterade finansminister Magdalena Andersson en uppdatering av det makroekonomiska läget. Den övergripande bilden är att vi ligger någonstans mittemellan de två scenarierna som presenterades i vårpropositionen den 15 april. Basscenariot räknar med att bruttonationalprodukten kommer falla med 4 procent 2020 och det alternativa scenariot vid en mer utdragen kris med en nedgång i BNP på 10 procent.
Gällande läget på arbetsmarknaden ökar antal inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen och arbetslösheten är nu 8,4 procent enligt uppgifter från Arbetsförmedlingen den 18 maj. Bland ungdomar är arbetslöshetsnivån 11 procent vilket förklaras av att många branscher med ingångsjobb är hårt drabbade. Även antal personer som varslats om uppsägning ökar igen och Arbetsförmedlingen förväntar sig tyvärr att den negativa utvecklingen håller i sig framöver.
Den senaste prognosen från analysföretaget Radar visar att IT-marknaden och IT-utvecklingen kommer minska med 23-24 miljarder kronor under 2020 i Sverige. Delar av branschen inom digitala tjänster och telekom går bra och har ökat sin omsättning under det första kvartalet däremot går det sämre för IT-konsultbranschen där mer än 13 000 anställda har korttidspermitterats enligt Tillväxtverket.
För att se effekterna av covid-19 för IT&Telekomföretagens medlemmar skickades en enkät ut den sista veckan i april. Majoriteten av de svarade företagen bedömer att coronakrisen kommer att påverka intäkterna under 2020 i en negativ riktning. Endast 11 procent svarar att man bedömer att intäkterna kommer att vara oförändrade. En majoritet av de medverkande företagen säger sig redan ha permitterat personal alternativt tror sig behöva göra så längre fram. I enkäten rapporterade 66 procent att vissa befintliga uppdrag har blivit inställda eller uppskjutna och 61 procent att få nya uppdrag och affärer tillkommit under perioden.
En mer utförlig redogörelse över statistik och prognoser presenterades under ”Uppdatering 16 april” (se nedan).
Uppdatering 16 april 2020
Läget i svensk ekonomi – stor osäkerhet
Vi går mot en kraftig ekonomisk nedgång och en tydlig försämring på arbetsmarknaden. I korthet redogörs nedan för statistik och prognoser som har presenterats under de senaste veckorna.
Regeringens vårproposition
Den 15 april lämnades regeringens vårproposition till riksdagen. Det mesta av innehållet var dock känt på förhand. Vårbudgeten samlar de krisåtgärder som regeringen har presenterat under mars och april månad.
Vad gäller Sveriges ekonomi har vi ett tillväxtfall som är ungefär lika stort som vid finanskrisen. 2020 väntas bruttonationalprodukten falla med 4 procent för att sedan återhämta sig till 2021, och arbetslösheten stiger till 9 procent.
I vårbudgeten presenteras även ett alternativt scenario över vad som kan hända om krisen blir mer utdragen och återhämtningen långsammare än tidigare bedömningar. Enligt det scenariot riskerar arbetslösheten stiga till 13,5 procent i år och fortsätta ligga kvar på 13 procent nästa år. Vid en mer långvarig kris räknar man även med en nedgång i BNP på 10 procent, vilket senare återhämtas till 4 procent 2021.
Regeringen föreslår även förändringar i utgiftstaket för att ta en ordentlig höjd för att de presenterade satsningarna kan bli dyrare än förväntat.
Det är en dyster utveckling som regeringen presenterar och det är svårt att veta hur djup eller hur lång krisen blir. Regeringens bedömning är att sviterna av coronakrisen kommer att hålla i sig flera år framöver.
Regeringens ekonomiska huvudprognos är dock mer optimistisk än till exempel Svenskt Näringslivs prognos som inte anser det sannolikt att återhämtningen kan bli så snabb och kraftfull.
Konjunkturinstitutet
Enligt Konjunkturinstitutets prognos från den 1 april kommer Covid-19-pandemin att drabba den svenska ekonomin hårt. Hur hårt är i nuläget mycket svårt att säga, men en synnerligen djup lågkonjunktur står nu för dörren.
Ekonomin väntas krympa med mer än 3 procent i år för att sedan växa med 3,5 procent nästa år. Under det andra kvartalet handlar det om en minskning med dryga 6 procent, en större nedgång än den som syntes under finanskrisen och 1990-talskrisen. Det är däremot inte omöjligt med ett tvåsiffrigt BNP-fall under andra kvartalet eftersom prognosen redan blivit omsprungen av verkligheten. De räknar med en början på en återhämtning under slutet av 2020 och nästa år men även om tillväxten åter blir positiv från det tredje kvartalet är BNP-nivån fortfarande rejält nedpressad ytterligare några kvartal. Arbetslösheten blir högre än under finanskrisen och spås hamna på runt 9 procent 2020-2021.
Det scenario som Konjunkturinstitutet presenterade utgår ifrån att epidemin inte ebbar ut förrän under den senare delen av året och att svenskarna kommer att kunna återgå till en mer normal vardag under det tredje kvartalet. Basscenariot bygger också på att regeringen presenterar nya åtgärder för att stötta hushållen och företagen.
Arbetsförmedlingen
Den pågående pandemin ger tydliga avtryck på den svenska arbetsmarknaden. Enligt Arbetsförmedlingen har vi aldrig sett så höga varseltal under en månad. Under mars månad var det sammantaget 42 000 personer som varslats om uppsägning. Det ska sättas i proportion till mars månad 2019 då antalet varslade personer var 3 292 och motsvarande månad under finanskrisen 2008 hade vi 20 000 varsel.
Regeringens åtgärder förväntas ha en dämpande effekt på hur många som blir uppsagda. Men det som framför allt avgör hur mycket arbetslösheten ökar är hur långvarig krisen blir. Vi måste försöka dämpa arbetslösheten för blir den alltför stor är risken att den biter sig fast och vi får långsiktiga problem.
Svenskt Näringsliv
Svenskt Näringsliv har tagit fram olika scenarioberäkningar för den ekonomiska utvecklingen som presenterades på deras webbinarium den 8 april.
- I deras optimistiska scenario håller Sverige smittspridningen på låg nivå från och med juni. I det fallet räknar Svenskt Näringsliv med att ekonomin kommer igång andra halvåret 2020 med en arbetslöshet uppåt 10 procent. I början på 2021 återgår vi till en mer normal tillväxt. De räknar med en BNP minskning på -5% 2020 och därefter en rekyl uppåt 2021 med en BNP-tillväxt på 8%.
- I ett andra scenario håller Sverige smittspridningen på låg nivå från och med juni men en ny våg av smittspridning under oktober till december påverkar ekonomin. Den andra vågen är något lägre i och med att man nyttjar erfarenheter från den första vågen och fler som är immuna. De räknar med en BNP minskning på -9% 2020 och därefter uppåt 2021 med en BNP-tillväxt på 2%. Arbetslöshetssiffror stiger uppåt 15 procent 2020. Konsumtionen faller starkt i detta scenario eftersom försiktighetssparande i hushållssektorn ökar.
- Ett tredje scenario håller Sverige smittspridningen på låg nivå från och med juni men påverkas starkare av omvärlden. Den inhemska ekonomin öppnas upp i juni men utrikeshandel påverkas negativt från juli 2020 och framåt. Vi har en BNP som till stor del påverkas av utrikeshandeln så det påverkar ekonomin negativt i detta scenario. Det är nya sektorer som dämpar ekonomin i större utsträckning och ekonomin tar inte riktigt fart. De räknar med en BNP minskning på -11% 2020 och vi återtar inte tillväxten 2021 utan scenariot landar på- 2%.
Radar
Radar har tagit fram olika scenarier hur Covid-19-pandemin slår mot den svenska IT-marknaden. Det scenario som Radar håller som mest sannolikt är att allt kommer att vända före kvartal fyra 2020 och Covid-19 får en peak till semestern.
BNP på årsbasis kommer att landa på omkring minus 4-5 procent år 2020. Det blir en relativt stor chock för IT-verksamheten. Vi kommer enbart att arbeta med det allra nödvändigaste under 2020 och väldigt lite kommer att startas upp. Fokus kommer ligga på besparingar och kostnadsreduktion.
För IT-marknaden blir det en stor påverkan på tjänsteleverantörer med korta kontrakt eller stor andel timaffär. De med långa uppdrag kommer att gå något bättre. Kort uppsving för hårdvara och mjukvara (säkerhet och samarbetslösningar) för hemarbete, men det håller inte i sig efter andra kvartalet.
Radar tror på en minskning av IT-marknaden på 12 procent under 2020 med en återhämtning 2021 med +6% och därefter med 4-5% per år. Det innebär att den svenska IT-marknaden når samma nivåer som före Covid-19 först till år 2023. För det krävs dock en starkare återhämtning än under finanskrisen 2008-2009. Allt är dock inte mörkt vi har accelererat vår digitala mognad i Sverige några år när det gäller att mötas och arbeta. Det vi har kvar att arbeta med är möjligheten att sköta relationer, affärer och beslut på samma sätt i den digitala världen. Det är troligtvis de kommande stegen i utvecklingen.
Uppdatering 8 april 2020
Den 2 april röstade riksdagen igenom ett krispaket.
Vi redogjorde för delar av förslagen vid vår webbinarium den 2 april. I paketet ingår bland annat sänkta arbetsgivaravgifter, tillfälligt slopat karensavdrag, en möjlighet för arbetsgivare att skjuta upp vissa skatteinbetalningar och att staten tar över arbetsgivarnas sjuklöneansvar en period. Dessutom införs korttidsarbete som innebär att personal kan gå ner i arbetstid samtidigt som staten tar en del av lönekostnaden. Tillsammans med Almega och Svenskt Näringsliv arbetar vi för att uppmärksamma regeringen, oppositionen och relevanta myndigheter på olika delar i krisen och kräver omedelbara åtgärder. På flera punkter har vi varit framgångsrika och flera stöd finns nu tillgängligt för företag idag:
- Staten tar över sjuklöneansvaret från företagen under april och maj.
- Statlig garanti för lån till små och medelstora företag upp till 100 mdkr. Staten tar ca 70 procent av kreditrisken.
- Arbetsgivaravgifterna sänks med två tredjedelar för 30 anställda i varje företag.
- Alla företag får anstånd med arbetsgivaravgifter, preliminärskatter och moms under tre månader.
- Statligt stöd till korttidspermitteringar införs den 7 april men gäller från den 16 mars. Stödet gäller året ut.
- Att verksamheten ”infrastruktur för elektroniska kommunikationer” räknas som samhällsviktig funktion med rätt till barnomsorg om en stängning av förskola och skola skulle bli aktuell.
Många av dom åtgärder som regeringen har presenterat är bra. Tyvärr kommer mer att behövas. Tillsammans med Almega arbetar vi vidare för ytterligare åtgärder. Några av de frågor som vi driver och som vi inte tycker är anpassade för vår sektor, är att stödet till korttidspermitteringar bör utvidgas så att det är möjligt att göra neddragningar av arbetstiden ner till noll (0) procent och att förutsättningarna för de som inte har kollektivavtal förbättras. Sänkningen av arbetsgivaravgifter bör även sänkas för företag med fler än 30 anställda och staten, kommuner och regioner måste hedra ingångna avtal med privata underleverantörer och inte säga upp kontrakt under krisen. Vi vill även se en ökad investering i kompetensutveckling så att näringslivet snabbare kan återhämta sig när ekonomin väl vänder.
Den 7 april presenterade Moderaterna sitt förslag för att det svenska näringslivet ska skadas så lite som möjligt av krisen. Det är positivt att de vill utöka den tillfälliga korttidspermitteringen så att det också är möjligt att permittera mellan 80-100 procent. I verksamheter som helt har upphört måste vi bygga ut systemen med en möjlighet till heltidspermittering om vi ska kunna rädda jobb och företag. Moderaterna föreslår även att arbetsgivaravgifterna slopas helt under två månader. Det är bra att förslaget breddas så att fler företag berörs och får en märkbar sänkning.
Moderaternas förslag är i rätt riktning. Det behövs bredare och kraftfullare åtgärder framöver för att företag och jobb ska kunna klara denna exceptionella kris.
Uppdatering 31 mars 2020
IT&Telekomföretagen välkomnar fler utbildningsplatser, men vill se fler satsningar på flexibla lärandeformer
Regeringen föreslog på måndagen ett jobb- och omställningspaket som bl.a. innehöll en satsning på utbildning med 11 miljarder kronor, vilket öppnar för närmare 50 000 utbildningsplatser fördelade på högskola, yrkeshögskola och andra former av vuxenutbildning.
Högskolan och yrkeshögskolan är mycket viktiga källor till digital spetskompetens, och IT&Telekomföretagen välkomnar dessa satsningar. IT- och telekomsektorn har under årtionden lidit av stor brist på kompetens, och erfarenheter från de tidigare kriserna (den s.k. IT-bubblan 2001-2002 och finanskrisen 2008-2009) visar att efterfrågan på IT-teknisk kompetens endast planade ut för att snabbt återgå till stark efterfrågan.
Regeringens satsning fokuserar dock uteslutande på det formella utbildningssystemet. Kompetensbehovet inom den digitala sektorn, och även övriga sektorer, fokuserar i allt högre grad på informella färdigheter där de formella utbildningarna inte räcker till. IT&Telekomföretagen skulle därför vilja se en kompletterande satsning på individuella tech-checkar som kan gå till kortare praktiknära kurser, coachning och andra former av flexibelt lärande.
Uppdatering 30 mars 2020
Uppskjuten fakturering av medlemsavgifter Vi vet att många av våra medlemmar har det svårt nu. Därför skjuter vi upp faktureringen av medlemsavgifterna för årets första halvår - från den 1 april 2020 till den 1 juni 2020.
Vi är mitt inne i en extraordinär kris som drabbar vårt samhälle, vår bransch och oss själva på olika sätt. Några av er jobbar på högtryck för att möta den ökade efterfrågan i en tid då den digitala omställningen går snabbare än någonsin. Andra av er känner tydligt av att väsentliga delar i samhället har stängt ner och att efterfrågan på era tjänster har minskat drastiskt. Oavsett i vilket läge ni befinner er i så finns vi här och gör vårt yttersta för att hjälpa er. Vi arbetar för högtryck för att kunna ge er medlemmar bästa möjliga stöd i denna tid av turbulens. Våra arbetsrättsjurister och branschexperter vill stötta er och påverka politiken i en riktning som hjälper er. Hör av er – och ta del av den hjälp och det stöd som finns!
Vi på IT&Telekomföretagen ser också löpande över vad vi kan göra ytterligare för att stödja er medlemsföretag på bästa sätt. Givet är att vi omprioriterar och riktar stora delar av våra resurser för att hantera coronakrisen och dess effekter för branschen.
Läs mer om den uppskjutna faktureringen på almega.se.
Vägledning om affärsrelaterade avtalsfrågor med anledningav coronakrisen
Almega och våra förbund får många frågor från medlemmar som är oroade över hur deras befintliga affärsavtal påverkas av krisen som uppstått till följd av corona/covid-19. Almega har mot bakgrund av detta, med stöd av affärsjuridisk kompetens, tagit fram en övergripande vägledning och tips för att stötta sina medlemmar i dessa situationer. Klicka på länken för att ta del av vägledningen almegas-vagledning-om-affarsrelaterade-avtalsfragor-med-anledning-av-coronakrisen
Uppdatering 27 mars 2020
IT&Telekomföretagens brev till statsråden Magdalena Andersson och Anders Ygeman med anledning av regler kring korttidspermittering:
Spridningen av coronaviruset påverkar hela samhället och inte minst innebär den en stor chock för näringslivet. Läget för företagen är som ni vet akut. Därför välkomnar vi att regeringen presenterar åtgärder för att lindra effekterna på den svenska ekonomin både på kort och lång sikt. Konkreta åtgärder som hjälper arbetsgivare har lagts fram och det är bra på många områden både vad gäller uppskjutna skatteinbetalningar och statens åtagande för sjuklöner. Men vad gäller förslaget kopplat till korttidspermitteringar uppmanar vi regeringen att se över bestämmelserna på nytt.
IT&Telekomföretagen samlar 1 300 företag som tillsammans har nära 100 000 medarbetare. Våra medlemsföretag bidrar starkt till svensk konkurrenskraft och välfärd. Det blir också tydligt i denna kris vilken avgörande roll vår bransch spelar för att upprätthålla verksamheter, service och socialt liv så långt det är möjligt. Om det inte vore för vår världsledande digitala sektor, vår digitalt kompetenta befolkning och att Sverige trots allt har kommit en bit på vägen i sin digitala omställning så hade vi stått ännu svagare i den här krisen. Det är med andra ord viktigt att IT- och telekombranschen kan tackla den pågående krisen på ett bra sätt, inte bara för sin egen skull utan även för andra delar av näringslivet, för den offentliga sektorn och för allmänheten.
Bland våra medlemsföretag finns många företag som har kollektivavtal, men också flera företag som inte har kollektivavtal. För de utan kollektivavtal innebär regelverket att de i realiteten har mycket små möjligheter att använda sig av korttidspermittering. Skälet till det är att de krav som ställts upp är så höga att det inte kommer vara möjligt att ingå avtal. Att 70 procent av personalen på varje driftställe ska godkänna och delta i korttidsarbete och att det därtill krävs att all personal får samma villkor innebär stora svårigheter. Arbetsgivare kan därför tvingas till uppsägning av högt kvalificerad personal, istället för att behålla och permittera den. Vi uppmanar därför regeringen att sänka eller ta bort kravet. Ett bibehållande av kraven på den förslagna nivån kommer att leda till uppsägningar, vilket var det som åtgärden var avsedd att förhindra. Därtill vill vi också upprepa vad vi framfört tidigare angående behovet att se över och höja lönetaket till 80 000 kronor i månaden samt möjliggöra att arbetstiden kan minskas med upp till 100 procent.
Vänligen,
Pär Fors, styrelseordförande IT&Telekomföretagen
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, IT&Telekomföretagen
Uppdatering 26 mars 2020
Regeringens nya corona-krispaket för småföretagare
I går, onsdagen den 25 mars, presenterade regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ett krispaket för små och medelstora företag.
Det är bra att regeringen presenterar nya åtgärder. Vi skulle dock önska ett bredare och kraftfullare paket som mer är inriktat på direkta stöd. IT&Telekomföretagen har genom vår samverkan med Almega bl.a fört fram att systemet för korttidspermitteringen bör byggas ut och sänkningen av arbetsgivaravgiften borde omfatta fler företag.
I korthet handlar krispaketet om:
- En statlig företagsakut för drabbade små och medelstora företag inrättas. Den innebär bland annat att staten garanterar 70 procent av nya lån från bankerna som tas av företag som fått ekonomiska problem på grund av coronautbrottet. Garantin ställs ut till bankerna som i sin tur ger ut garanterade lån till företagen. Det finns ingen formell gräns för vad som räknas som ett småföretag eller medelstort företag. Varje företag föreslås få låna max 75 miljoner kronor, men undantag kan göras.
- Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter under fyra månader mellan den 1 mars till 30 juni för landets småföretag så att bara ålderspensionsavgiften betalas. Nedsättningen föreslås gälla för upp till 30 anställda och på den del av lönen för den anställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad. Den offentligfinansiella kostnaden av förslagen beräknas till 33 miljarder kronor.
- Tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher som sällanköpshandel, hotell, restaurang och vissa andra verksamheter under perioden 1 april till 30 juni för att underlätta och påskynda omförhandling av hyror. Inriktningen är att staten bär 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran. För detta avsätts 5 miljarder kronor.
- Vissa skattelättnader för mindre företag bl.a gällande momskravet. Förslaget kan, beroende på hur situationen utvecklas, omfatta över 7 miljarder kronor om hela likviditetförstärkningen utnyttjas.
Länk till regeringens webbplats: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2020/03/krispaket-for-svenska-smaforetag/
Uppdatering 25 mars 2020
Räddningspaket för företagen och jobben
Under de kommande veckorna ska stora belopp betalas ut i form av lön, arbetsgivaravgifter och mervärdesskatt. Det är stora utgifter som företagen står inför. Det är ett snabbt händelseförlopp och en extremt utsatt situation.
Det finns en risk att arbetslösheten stiger brant när ekonomier nu tvärbromsar. Vi kan räkna med en lång period av låg ekonomisk aktivitet, något som kommer innebära stora skador när ekonomin väl öppnar upp efter pandemin. Det är av vikt att dämpa effekterna av coronavirusets utbrott.
Igår, tisdagen den 24 mars, presenterade Svenskt Näringsliv förslag på hur företagens akuta kris kan lindras. IT&Telekomföretagen är positiva till förslagen och paketet innehåller flera av de insatser som vi har drivit genom vår samverkan med Almega. Räddningspaketet innebär att företagen snabbt tillförs upp till 200 miljarder kronor, vilket motsvarar 4 procent av BNP, genom fem olika åtgärder:
- Räddningsersättning vid omsättningsfall – stöd till företag för deras fasta kostnader där omsättningsfallet har överstigit 40%, 100 mdkr.
- Förstärkning av systemet för korttidspermittering – förbättrade villkor och möjlighet till minskning av sysselsättningen ned till 0 procent, 14 mdkr.
- Tillfälligt slopade arbetsgivaravgifter och egenavgifter för alla företag – max tre miljoner kronor per företag, 70 mdkr.
- Statliga bankgarantier och nedsatt ränta på uppskoven så att mer likviditet kan nå företagen – korrigera räntenivån på skattekrediter till max 1,25 procent och statliga kreditgarantier, 10 mdkr.
- Ytterligare åtgärder riktade till de allra minsta företagen, 5 mdkr.
Det är välkommet att direkta stöd till landets företag presenteras och inte bara insatser som främst handlar om lån. Att slopa arbetsgivaravgifter och egenavgifter under tre månader är ett bra förslag som handlar om att lyfta bort kostnader för företagen. En möjlighet för drabbade företag att kunna korttidspermittera upp till 100 procent är positivt. Det är avgörande i ett flertal branscher där aktiviteten helt stannat upp. Den exakta utformningen av förslaget om korttidsarbete får vi avvakta med tills beslutet fattas formellt i riksdagen den 2 april.
Regeringen behöver nu vidta ytterligare åtgärder för att kunna stötta företag i detta exceptionella läge och vi hoppas att de tar till sig av Svenskt Näringslivs förslag till åtgärder.
IT&Telekomföretagen fortsätter att bevaka utvecklingen och kommer löpande att uppdatera med nyheter om det aktuella läget.
Svenskt Näringslivs förslag till räddningspaket: https://www.svensktnaringsliv.se/fragor/corona-covid-19/200-miljarder-kronor-i-raddningspaket-for-foretag-och-jobb_772106.html
Uppdatering 20 mars 2020
Angående regeringens åtgärdspaket
Spridningen av coronaviruset är en stor chock för ekonomins tillväxtutsikter. För att dämpa effekterna av coronavirusets utbrott har flera ekonomiska åtgärder vidtagits. I går kom regeringens ändringsbudget där flera av åtgärderna förtydligas och siffersätts.
Min bedömning är att många av förslagen är bra och att de ligger i linje med de förslag som vi har fört fram i samverkan med Almega och Svenskt Näringsliv.
IT&Telekomföretagen har t.ex. drivit frågan om korttidsarbete. Det är därför välkommet att åtgärden tidigareläggs och att statens andel utökas. Det är även positivt att regeringen har varit lyhörda för kraven att uppsägning av konsulter och inhyrd personal inte ska vara en förutsättning för att stöd ska kunna beviljas. Istället ska bedömningen göras från fall till fall utifrån verksamhetskritiska uppgifter. Men detta behöver tydliggöras på t.ex. Tillväxtverkets hemsida så att det inte uppfattas som att det är en förutsättning att alla konsulter och inhyrd personal sägs upp. Tyvärr är heller inte förslaget tillräckligt. Vi anser att:
- Lönetaket bör höjas till 80 000 kr för att täcka in nyckelpersonal och anställda med specialistkompetens.
- Det måste gå att minska arbetstiden även till 80 procent och 100 procent.
- Det måste tydliggöras att även bemanningsföretag omfattas av stöd till korttidspermittering.
Möjligheten för företag att få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, anställdas preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som nu läggs fram är i linje med de förslag till åtgärder som IT&Telekomföretagen och Almega har fört fram. Vi tycker också att anstånden bör göras räntefria, men det är något som tyvärr inte har vunnit gehör. En liten ljusning finns ändå i texten som anger att regeringen följer frågan och kan komma att agera för att justera nivån om den nuvarande krisen får ett mer utdraget förlopp.
Förslaget att karensdagen slopas och att staten tillfälligt tar hela kostnaden för arbetsgivares sjuklönekostnader välkomnas.
Det är alltså sammanfattningsvis mycket i förslaget som är bra, men mer kommer tyvärr att behövas. I takt med att vi ser konsekvenserna i olika drabbade branscher behövs beredskap för ytterligare åtgärder.
Regeringens proposition 2019/20:132 ”Extra ändringsbudget för 2020 – Åtgärder med anledning av coronaviruset”: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/proposition/2020/03/prop.-201920132/
Uppdatering 18 mars 2020
Förvärrat läge för landets företag – Extraordinära åtgärder i ett allvarligt läge
Regeringen har sänkt tillväxtprognoserna tidigare i år och det kommer vara en första av många nedrevideringar. De ekonomiska konsekvenserna kan bli mycket större och falla mycket djupare.
Våra medlemsföretag kommer att drabbas och står inför stora utmaningar utav spridningen av coronaviruset. Många företag kommer drabbas av en minskad efterfrågan, störning i produktion och börja överväga uppsägning.
Samverkan
IT&Telekomföretagen har genom vår samverkan med Almega och Svenskt Näringsliv framfört förslag på åtgärder till regeringen för att dämpa de ekonomiska effekterna av virusutbrottet. Vid en kris som denna behövs ett snabbt och kraftfullt agerande.
Det man kunde se från finanskrisen var att i ett första läge besluta om åtgärder som stärkte företagens likviditet spelade en viktig roll. Vid en tillfällig svacka i efterfrågan kan det överbryggas genom tillgång på krediter med långa löptider och låga kostnader. Vi har fört fram tydliga och kraftfulla näringspolitiska insatser som kan få positiva effekter för våra medlemsföretag.
Åtgärder bör sättas in som:
- Minskar företagens likviditetsproblem.
- Stimulerar efterfrågan på varor och tjänster med fokus på drabbade branscher.
- Kan leda till att uppsägningar på grund av arbetsbrist undviks.
- Avlastar näringsliv och medarbetare från kostnader relaterat till sjukdomsfall och som förebygger smittspridning. En del i detta är att premiera distansarbete och distanslösningar.
- Stärker näringslivets och arbetskraftens långsiktiga konkurrenskraft och omställningsförmåga.
- Kriser är ett bra tillfälle att göra nödvändiga strukturanpassningar. Ett förslag är ett riktat stöd för kompetensutveckling kopplat till den växande efterfrågan på digital kompetens.
Det är bra att regeringen har agerat och varit lyhörda. Det utvidgade stödet för korttidsarbete och uppskovet för inbetalning av arbetsgivaravgifter som presenterades i förra veckan är välkommet. Men mer kommer tyvärr att behövas. Vi välkomnar därför att regeringen den 16 mars kommit med ytterligare åtgärder kring korttidspermittering, sjuklön och likviditetsförstärkningar i linje med vad Svenskt Näringsliv och Almega föreslagit.
Vad gäller de nya reglerna och stöd för permittering av medarbetare inom ramen för korttidsarbete arbeta regeringen med att färdigställa underlag. En fråga som kvarstår när det gäller regler kring stöd för permittering av medarbetare handlar om företag i första hand måste vidta åtgärder för att göra besparingar och att dessa åtgärder inkluderar att se över nyttjande av inhyrd personal och konsulter. IT&Telekomföretagen har med stöd av Almega och Svenskt Näringsliv krävt att denna skrivning tas bort. Tyvärr ser vi inte att någon justering kring inhyrd personal/konsulter har skett men vi uppvaktar regeringen i denna fråga.
I takt med att vi ser konsekvenserna i olika drabbade branscher behövs beredskap för ytterligare åtgärder.
Mer läsning:
SvD 2020-03-13: Tio näringslivspunkter för att lindra Corona-krisen
Svenskt Näringsliv 2020-03-15: Förslag på ytterligare åtgärder
Pressmeddelande Finansdepartementet 2020-03-16: Krispaket för svenska företag och jobb