Hoppa till innehåll

Det är inte bara AI-entreprenörerna som har ett jobb att göra

Frankrike satsar rejält på AI och var värd för ett toppmöte i Paris den 10–11 februari. Ett tema för AI Action Summit Paris var AI i allmänhetens tjänst. Det är både viktigt och glädjande att kunna konstatera att Sverige var på plats med statsministern i spetsen. Till det första AI-toppmötet i Bletchley Park i Storbritannien var Sverige inte ens inbjudet. Så långt ett bättre utfall för Sverige denna gång.

Frankrikes president aviserade nationella AI-investeringar om 109 miljarder euro, mest till datacenter, från privata och internationella investerare. Det är mer än dubbelt så mycket som motsvarande brittiska investeringar. Sverige, som likt Frankrike har mycket fossilbränslefri energi, har här hamnat lite efter i Norden vad gäller förutsättningarna för investeringar i datacenter för AI-utvecklingen. 

”De internationella aspekterna av AI är fortsatt angelägna för Sverige att följa noga och nära.”

Enligt regeringens egen webbplats talade statsministern sig i alla fall varm för regelförenklingar inom EU under toppmötet. Det är bra och det bör gälla även på hemmaplan. Det var dock inte optimalt att vare sig Storbritannien eller USA skrev under toppmötets slutdokument. Dokumentet signalerar en viktig utveckling i den internationella debatten om AI. Vid tidigare möten har det varit mycket fokus på risker med AI. Nu tog slutdokumentet i stället upp innovation och hållbar energianvändning med AI, men även förtroende för tekniken och säkerhet.

De internationella aspekterna av AI är fortsatt angelägna för Sverige att följa noga och nära. I EU kommer nu arbetet som följer av AI-förordningen i gång på allvar. Här gäller det att Sverige är än mer involverat.

TechSverige och andra har pekat på vad som behöver göras för beräkningskraft och annat som kan främja AI i Sverige. Det handlar bland annat om att hålla AI-frågorna samlade i myndighetsvärlden, minska regelefterlevnadskostnader och att ha både förutsägbara regler och snabba tillståndsprocesser för AI-infrastrukturen. 

Statsminister Ulf Kristersson (M) uppmanade fler att innovera och ta risker. Satsar statsminister lite själv behöver han kanske inte vänta på att få höra om problemen från entreprenörerna först. Han kan och bör förekomma dem. Gör han det med lite tempo så kan kanske Kristersson komma med goda råd och erfarenheter lagom till nästa toppmöte. Det är inte bara entreprenörerna som ska göra jobbet utan regeringen måste också visa politisk handling och visa vägen genom att våga satsa.

Fredrik Sand
Näringspolitisk expert