”Hitta en samarbetspartner som tänker cirkulärt”
– Vi är lite annorlunda på så sätt att vi har väldigt många specialister inom vad vi kallar hållbarhet i företaget. I vårt team så är de allra flesta, jag skulle säga 400-500 medarbetare, specialister på att uppgradera och reparera teknologi – mobiler, paddor och datorer m.m.
Stefan Nilsson vill se en attitydsförändring från såväl näringslivet som den offentliga sektorn vid inköp av IT-produkter. Klimatavtrycket kan minska avsevärt om man satsar på produkter som håller längre, upp till nio år i stället för två-tre, och dessutom kan återanvändas.
– Man måste gå från att linjärt hitta billigaste priset för en repeterad nyanskaffning till att hitta en samarbetspartner som tänker cirkulärt.
Lyckligtvis går det åt rätt håll, menar Stefan Nilsson, och då i synnerhet hos användarna och konsumenten. Det är trendigare att tänka hållbart än att ha den allra senaste telefonen.
– Utmaningarna och hindren har byggt bort sig själva genom teknologisk utveckling men också beteenden.
Stefan Nilsson ser också positiva lagstiftningsmässiga trender på EU-nivå som går i rätt riktning för ökad cirkuarlitet och längre livslängd på produkter.
– Det är superviktigt att EU sätter press på producenter och tillverkare att det ska vara möjligt att reparera produkter. Det ställs också krav på uppdatering av operativsystem och appar, kan du till exempel ha BankID på en åtta år gammal mobil? Det är inte bara mobilen som ska fungera utan även programvaran.
Hur kan ny teknik, innovationer och digitala lösningar vara avgörande för en hållbar omställning av samhället? Lyssna på det senaste avsnittet av Vitecherupp-podden här!