Hoppa till innehåll

Från landet lagom till ett konkurrenskraftigt Sverige med tillväxt och konkreta resultat 

Torsdagen den 12 december presenterade utbildningsminister Johan Pehrson, energi- och näringsminister Ebba Busch och EU-minister Jessica Rosencrantz regeringens forsknings- och innovationsproposition. TechSverige välkomnar regeringens satsningar där TechSverige och medlemsföretagens arbete har fått stort genomslag. 

Regeringen framhåller att Sverige inte längre ska vara landet lagom, vi ska konkurrera med de bästa i världen när det gäller teknikutveckling. Det är ett budskap och en ambition som vi från techbranschen välkomnar, i kombination med ökad finansiering [på 1,5 miljarder 2025]. Fokus på excellens, internationalisering och innovation är avgörande för att nå dit, och vi är positiva till det stora genomslag som vår bransch har fått i regeringens satsningar. 

– Att satsningarna på forskning behöver matchas med att nyttiggöra forskningsresultat och kommersialisering är självklart. Det är positivt att regeringen än tydligare trycker på att forskningen ska leda till fler innovationer, ge fler jobb och trygga vår välfärd med konkreta resultat och förstärkt konkurrenskraft, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige. 

Att peka ut prioriteringar och våga välja är i sig ett viktigt steg. Därför ser TechSverige mycket positivt på att regeringen prioriterar excellens och banbrytande tekniker såsom AI, kvantteknik och avancerad digitalisering. Både genom särskilda satsningar genom Vinnovas utpekade strategiska teknikområden för Sverige och excellencentra genom Vetenskapsrådet. Dessutom en förstärkning av programmet avancerad digitalisering.  

– Alla dessa områden rimmar väl med techbranschens prioriteringar och våra konkreta inspel och dialog med regering, riksdag och departement. Sverige har ett mycket forsknings- och teknikintensivt näringsliv som konkurrerar på en global marknad. Därför är forskning av hög kvalitet inom teknikområden central, säger Åsa Zetterberg. 

TechSverige ser också positivt på att regeringen avser att ta fram en nationell handlingsplan för att öka svenskt deltagande i EU:s ramprogram för forskning och innovation. Det är helt centralt att de svenska forskningsfinansiärerna agerar samordnat och strategiskt i programmens genomförande.