
Välkommet och nödvändigt med regeringens ökade ambitioner inom digitalisering – nu behövs handling
I dag presenterades regeringens digitaliseringsstrategi. TechSverige välkomnar att regeringen tydligt lyfter tech och digitalisering som en avgörande faktor för att stärka Sveriges globala konkurrenskraft, välfärd och säkerhet. Strategin pekar ut nya mål och höjda ambitioner. Samtidigt finns en oro att regeringen inte tillräckligt visar på den handlingskraft som behövs för att Sverige ska klara en digital omställning i takt med vad utvecklingen och omvärldsläget kräver.
– Att Sverige nu får en ny digitaliseringsstrategi är väldigt bra och något som många aktörer kan samlas kring för att driva på den digitala utvecklingen och omställningen i hela samhället. Det nya målet, att Sveriges digitala omställning ska ge ökad medborgarnytta, bättre välfärd, stärkt konkurrenskraft, höjd säkerhet och minskad administration – understryker digitaliseringens betydelse för Sveriges framtid. Vi kan dock konstatera att det i strategin inte finns några större trendbrytande åtgärder eller satsningar, vilket kommer att behöva prioriteras framåt, säger Åsa Zetterberg vd på TechSverige.
Strategin innehåller fem strategiska områden; Digital kompetens, Digitalisering av näringslivet, Digitalisering av den offentliga förvaltningen, Digitalisering av välfärden och Konnektivitet, samt tre strategiska horisontella mål för AI, tillgång till data och säkerhet. Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) och Post- och telestyrelsen (PTS) får i uppdrag att stödja genomförandet av strategin, ta fram indikatorer, följa upp, föreslå åtgärder och anordna en årlig digitaliseringskonferens.
TechSverige har länge lyft behovet av en starkare digitaliserings- och techpolitik. Omvärlden förändras snabbt, AI-utvecklingen går framåt i hög hastighet, cyberhoten ökar, den digitala ekonomins betydelse växer och den globala techkonkurrensen hårdnar. Såväl EU som Sverige behöver skifta fokus från reglering till förenkling och öka fokus på att skapa rätt förutsättningar för innovation, investeringar och entreprenörskap och samtidigt värna en hållbar och säker utveckling.
– Strategin pekar ut flera avgörande områden och nu börjar det viktiga arbetet med att omsätta målen i konkret handling. Vi har höga förväntningar på nästa steg, där det behövs reformer, resurser och tydligt ansvar, säger Åsa Zetterberg.
Techbranschen har en nyckelroll i genomförandet, med sin kompetens och sina lösningar. För att Sverige ska behålla och stärka sin position krävs ett nära och aktivt samarbete med näringslivet. I tider av ökad osäkerhet och där teknikutvecklingen går väldigt snabbt är det extra viktigt med samhällets förmåga till samarbete.
– Vi står redo att bidra. Sverige har alla möjligheter att stärka sin position som ledande technation. Med rätt förutsättningar kan vi åter bli en digital pionjär och visa vägen för resten av Europa och världen, säger Åsa Zetterberg.